donderdag 22 juni 2017

Voorzichtig positief

Vanmiddag was de commissievergadering over de 3 sportaccommodaties. Deze was gepland om 4 uur. Niet zo heel handig voor degenen, die nog moesten werken waaronder ondergetekende. Rond die tijd donderde en bliksemde het in Katwijk, dus ik vermoed, dat dat in Leiden ook het geval zal zijn geweest.
Nu wil na een flinke bui de lucht nog wel eens opklaren. Om kwart over 5 fietste ik naar het Stadhuisplein, waar ik een half uur later een aantal mensen van de Leidse IJshal sprak, die de hele vergadering hadden bijgewoond.

Men was gematigd positief en dat ben ik na het 's avonds thuis bekijken van de vergadering op. De hoofdrol was weggelegd door Dirkse & Dirkse, niet te verwarren met het duo Jansen & Janssen uit de Kuifje-serie.

Waar sportwethouder van D66 Paul Dirkse langzamerhand redelijker wordt ten aanzien van IJshal "De Vliet", daar lag VVD-er Maarten Dirkse volledig op ramkoers. Waar hij in december al blij was dat de ijsbaan geschrapt werd, daar eiste hij de hoofdrol op met zijn eis, dat er geen ijsbaan komt als de omliggende gemeenten niet mee betalen. In de commissie stond hij gelukkig alleen. De Leidse schaatsers hebben in ieder geval duidelijkheid: in maart 2018 hebben zij niets bij de VVD te zoeken. In omliggende gemeenten kan dat uiteraard anders liggen.

Wie zich bij de eerste ronde uitspraken voor een meebetalen voor een 250-meterbaan, die een 333-meterbaan wordt als de omliggende gemeenten meebetalen, waren in volgorde van spreektijd PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en CDA. D66 en SP hielden hun kaarten nog tegen de borst, mogelij kom de onderhandelingspositie van de gemeente Leiden overeind te houden, terwijl de Partij voor de Dieren voor een 250-meterbaan was.
Een intentieverklaring van Zorg & Zekerheid, die gisteren is uitgegeven, zorgde na hun flitsende inbreng in de inspraakavond, voor nieuwe verwarring. De overgrote meerderheid van de commissie gunde de basketbalclub nog een kans om hun ambities waar te maken. Er is echter wel een maar. Wethouder Dirkse sprak zich helder uit: alles boven de 2000 stoeltjes dient "Zorg en Zekerheid" zelf te betalen.
Carlijn Bergwerff van de ChristenUnie probeerde vergeefs om de commissie uit zich nu al te laten spreken voor een kunstijsbaan. Zodat wij tot dinsdag 4 of donderdag 6 juli moeten wachten als de gemeenteraad hom of kuit moet geven.
Op maandag 3 juli spreekt Paul Dirkse in de Leidse IJshal met de meeste wethouders van de omliggende gemeenten. Gezien de redelijke toon, die hij vanmiddag aansloeg is de kans op een redelijk gesprek tussen de wethouders van sport een stuk groter geworden.

Tot die tijd hebben de Leidse schaatsers, die op met name D66 en de SP gestemd hebben, de tijd om hun volksvertegenwoordigers, die op de wip zitten voor de bouw van een 250-meterbaan met uitbreiding tot 333 meter indien de omliggende gemeenten meebetalen, te benaderen om voor IJshal "De Vliet" te stemmen. Er is op dit moment nog geen meerderheid hiervoor!
Nogmaals: ik ben voorzichtig positief, maar we zijn er nog niet. En iedere sporter weet, dat je in de finale vol moet houden tot de eindstreep. Kom dus op 4 of 6 juli weer massaal naar de gemeenteraadsvergadering. Op dit blog zal ik jullie op de hoogte houden, wanneer deze vooralsnog cruciale vergadering is.

Op de terugweg naar huis was de brug aan het eind van de Haagweg afgesloten. De slagbomen waren naar beneden, maar de brug zelf stond vast op een kleine kier. Door onder het toeziend oog van politieagenten met de fiets onder de slagbomen door te glippen kon deze horde toch genomen worden. Voor mij is dit een prachtig symbool voor de situatie, waarin IJshal "De Vliet" zich momenteel bevindt.

Geen opmerkingen: