woensdag 21 juni 2017

"Niets besteden aan sport is nog goedkoper!"

Zelf heb ik nog niet eerder zo'n sterk staaltje van het eigen graf graven gezien als gisterenavond. Ik was naar de Pieterskerk gefietst, waar ik mijn fiets aan het spijlenhek vastzette en naar het Stadhuisplein wandelde, waar duidelijk te zien was waarvoor we gekomen waren.

Er was een inspraakavond georganiseerd over de 3 sportaccommodaties, die de gemeente Leiden van plan was te gaan bouwen, waarbij IJshal "De Vliet" op de schopstoel zat. Op deze warme zomeravond waren een paar honderd schaatsers afgekomen. Het leek wel een soort zomerreünie. Veel schaatsers kom je immers alleen in de wintermaanden tegen.
Maar we kwamen, hoe belangrijk ook, niet voor de gezelligheid, maar voor schaatsers was het erop of eronder.
Door de keuze van D66-wethouder Paul Dirkse om alleen een 250-meterbaan aan te leggen als de omliggende gemeenten de resterende 40% exploitatiekosten voor hun rekening zouden nemen, was de aanleg van de kunstijsbaan afhankelijk van een tiental andere gemeenten. Dus ongewis.

Ondanks temperaturen van 25 graden kregen we een schaatsmuts, een sjaal en wanten uitgereikt. Je moet wat over hebben voor je sport. En dat hadden en hebben we. Terwijl een flink deel van de schaatsers buiten op een groot scherm de speciale commissievergadering bekeek, ging een ander deel naar de raadszaal of de publieke tribune toe.

Niets wees er op, maar in de goed gevulde raadszaal kwam het tot een ontknoping, waarbij William Shakespeare zijn vingers bij af zou likken.
De spits werd afgebeten door een groep kinderen van de 4 Leidse ijsverenigingen. Zij maakten middels t-shirts duidelijk, wat de Sleutelstad nodig heeft: "Wij willen 100% ijs!"

Daar sloot de volgende spreker, IHCL-voorzitter en de eerste wereldkampioen op de 1500 meter Jeroen Straathof op aan: "Stel je voor: je schaatst 150 meter en dan moet je remmen om 100 meter te klûnen. En dat ieder volgend rondje van 150 meter weer. Dat is waar het voorstel van het college van B & W op neerkomt."

Namens de regionale schaatsverenigingen hield Jan Pieter Tensen een positief en gloedvol betoog voor de aanleg van een 333-meterbaan, waarvoor de ijsclubs uit de regio veel meer kansen zien om bij hun eigen gemeenten het geld bijeen te krijgen dan bij het meebetalen aan een 250-meterbaan.
De voorzitter van Stichting IJshal Leiden, Jos Arts concentreerde zich op de cijfers, waaruit bleek, dat zowel het zwembad als de topsporthal meer geld kregen door de 7 miljoen euro extra, maar de ijsbaan juist minder!
Waar de gemeente Leiden vorig jaar nog € 340.000,- per jaar uittrok voor de exploitatiesubsidie, is dat voor IJshal "De Vliet" gedaald naar € 264.000,-. De subsidie voor zowel zwembad "De Vliet" als voor de nieuwe topsporthal is daarentegen zowel voor de bouw als voor de exploitatie wel verhoogd, voor de laatste nog royaal ook. En dat, terwijl de IJshal nog 1 miljoen euro zelf inbrengt ook.

Na de inbreng van de schaatssport kwamen de andere sporten naar voren zoals het zwemmen en het korfbal. De laatste sport, een grootgebruiker van de 5 Meihal en de 3 Oktoberhal, die na de nieuwbouw gaan verdwijnen, heeft liever een breedtesporthal met 2 zalen met 500 stoeltjes.
F.C. Boshuizen had het in het geruchtencircuit al vernomen, maar desondanks was met toch wel overvallen door het feit, dat men hun hoofdveld gaat verliezen. Desondanks was men bereid om constructief mee te werken.
Dat gold ook voor de omwonenden van de Boshuizerkade, voor wie een zaal met 2000 stoeltjes toch echt het absolute maximum is. Groter kan niet op deze plek vanwege overlast voor de omwonenden. Geen onbelangrijk gegeven. Een bezwaarprocedure kan tot 2 jaar vertraging leiden.

Een andere inspreker zette het probleem van de financiering van de 3 sportaccommodaties in het juiste perspectief. Er is de laatste 40 jaar gewoon te weinig geïnvesteerd in de sport en nu komen ze toevallig alledrie tegelijk: "Gemeente, neem je verantwoordelijkheid. Werk deze achterstand nu in een keer weg en ga niet beknibbelen, waardoor je over een paar jaar spijt hebt van net-niet accommodaties."

Het venijn zat in de staart. Iemand van de basketbalploeg van "Zorg & Zekerheid" meldde zich en begon aan zijn betoog met "Ambitie" als rode draad. Het was alleen een eenzijdig soort ambitie. De zaal met 2000 stoeltjes was eigenlijk te min voor de basketbalclub.
Dat zouden er minstens 3500 moeten worden, maar dat was de uiterste ondergrens. Anders zou het bouwen van zo'n topsporthal net zo goed achterwege kunnen blijven. Het ging immers om de Europese ambitie van Zorg & Zekerheid Leiden.
Op de vraag, wat Z&Z Leiden zelf bij zou willen dragen, werd het een stuk minder met de vol bravoure gebrachte ambitie. Feitelijk kwam het er op neer, dat men wel een enorme tribune eiste, maar men op geen enkele wijze bereid was om zelf te helpen zoeken naar financiën om de benodigde vele miljoenen extra te kunnen bekostigen.
Dit schoot Maarten Dirkse, de vertegenwoordiger van de VVD, in het verkeerde keelgat: "Dus u wilt de rekening hiervan bij de belastingbetaler leggen? Wij willen het zo goedkoop mogelijk."
Hierop volgde een precisieschot in eigen voeten van de basketballer: "Niets besteden aan sport is nog goedkoper!"

Zelden zijn de eigen glazen zo vakkundig ingegooid, temeer daar hij het op verzoek van raadsleden, die hun oren niet geloofden, nog eens herhaalde.
Na afloop kwam Yvonne van Delft van GroenLinks op me af met de vraag: "Hebben de ijsclubs iemand gestuurd, die zich voordeed als iemand van de basketbalclub?"
Dat was wis en waarachtig niet het geval, maar het tekent wel, hoe dit ambitieuze optreden op de raadsleden is overgekomen.
Inmiddels had de laatste spreker Paul Dirkse, de D66-wethouder van Sport, de oplossing voor de financiering van de 3 sportaccommodaties op een presenteerblaadje aangeboden. Rolf Marselis van de Leidse Sport Federatie had het ei van Columbus: "Begin met het bouwen van het zwembad in combinatie met de ijsbaan. Bouw op een sportveld aan de Boshuizerkade een breedtesporthal met de mogelijkheid om deze in een later stadium om te bouwen tot een topsporthal. Laat "Zorg & Zekerheid" tot de financiering van de topsporthal naar hun wensen rond is gewoon in de Vijf Meihal spelen. De Leonardo-school en de andere zaalsporters kunnen dan gewoon zonder vertraging naar de breedtesporthal."
Wat een briljante oplossing. Ik wou, dat ik het verzonnen had!
De voorzitter van de vergadering, Vahit Köroğlu van D66, heeft de vergadering net als in december op uitstekende wijze voorgezeten. Dat mag ook wel eens gezegd.

Donderdagmiddag mogen de schaatsers nogmaals opdraven als om 16.00 uur de commissievergadering voor Onderwijs en Sport op het programma staat. Het eerste punt op de agenda betreft de 3 sportaccommodaties.

1 opmerking:

Unknown zei

Moeten wij blij zijn met de Europese ambities van ZZ? Laat ze eerst zorgen nationaal weer wat beter te presteren. Belachelijk om uit te gaan van een hal met 3.500 stoeltjes. Laat de sponsor van die paar basketballers in Leiden maar eens kijken wat ze kunnen bijdragen.