maandag 9 oktober 2017

Kunstronde Rijnwoude

Na me gisterenmiddag gedoucht te hebben, maakte ik wat brood klaar en fietste naar de bibliotheek aan de Nieuwstraat, waar Ada in het zonnetje op me zat te wachten. Samen met mijn vrouw fietste ik via Leiderdorp naar Koudekerk aan den Rijn over het jaagpad langs de rivier. Altijd leuk, zeker op een zonnige dag met weinig wind.
We staken de brug over om aan de overzijde van de Rijn door te fietsen naar de kerk, waar de tentoonstelling van amateurschilders was. Het bleek de bij Groenendijk gelegen Scheepjeskerk te zijn.
In het naast de kerk gelegen voormalige Karmelietenklooster was de tentoonstelling, die wij wilden bezoeken. In diverse kamers en zaaltjes waren de exposities van de deelnemers. Als eerste bezochten we die van Annelies van Wijk, een vriendin van mijn vrouw.
We praatten bij terwijl we genoten van landschapsschilderijen zoals bovenstaande. Er kwamen nog een paar andere bezoekers, waarna het gesprek ging over het karakteristieke landschap van de Britse eilanden en dan met name over Ierland.
Je krijgt meteen weer zin om er naar toe te gaan.
Aan het eind van de gang zat Sierk Blakenburg, Hij had de visuele verreweg het best vorm gegeven.
En hij had er ook het meeste werk van gemaakt om zo ver te komen. Hij begon met het maken van een figuratief schilderij. Daar maakte hij foto's van, die hij vanuit het midden viermaal afbeeldde.
Van daaruit ging hij ze in waaiervormen over elkaar laten lopen. Deze zette hij in de computer en met muziek eronder liet hij de cirkels in elkaar lopen. We kwamen de zaal ingelopen, terwijl dit multimediaproject met een beamer op een scherm werd vertoond, terwijl de muziek uit de geluidsboxen klonk.

Sierk Blakenburg verdient met deze prachtige kaleidoscoopkunst een groter podium dan een achterafzaaltje in een klooster!
We wandelden rustig langs de andere zalen boven om tenslotte de trap af te dalen, waar ons de koeien opvielen van Nelleke van Walbeek. Ik mag het eigenlijk nog niet verklappen van Dick Advocaat, maar dit is de verdedigingslinie van Oranje morgenavond tegen Zweden. Niet verder vertellen, hoor!
De laatste zaal, die we bezochten hing vol met zeer kleurrijk werk van Annette van den Bosch. Wij begaven ons daarna naar de buitenlucht, waar we in het herfstzonnetje via een gedeelte van de route van de marathon van Leiden naar Zoeterwoude Weipoort fietsten, vanwaar we via Cronesteyn op huis aan reden. Inclusief de fietstocht naar en van de 10 kilometerloop in Warmond kwam het dagtotaal op 46 kilometer. Sport en kunst kunnen prima samen gaan.

Geen opmerkingen: