woensdag 25 oktober 2017

Rutte III

Het heeft een tijdje geduurd, maar naar verwachting zal Rutte III morgen beëdigd worden door onze nationale sportheld Willem-Alexander van Buren. Je kunt veel van ons nieuwe kabinet zeggen, maar niet dat het hardlopers zijn.
Hoewel dat bij Mark Rutte persoonlijk nog wel meevalt. Met een tijd van 56.59 op de 10 kilometer slaat hij geen modderfiguur. Hij is een redelijke loper. Niet meer en niet minder. In de droogtrainingsgroep van de IJVL zitten vrouwen, die een snellere tijd in de benen hebben.
Hoe zit het met de overige ministers en staatssecretarissen? Hardlopen is de favoriete sport in het kabinet. Hugo de Jong, Wopke Hoekstra, Mona Keijzer, Arie Slob en Stientje van Veldhoven trekken graag de hardloopschoenen aan. De laatste, die staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt, loopt ook marathons. Dat is tenminste een serieuze sporter.
Voetbal is een goede tweede: Ferdinand Grapperhaus, Raymond Knops  en Menno Snel trappen graag tegen een bal, terwijl Ank Bijleveld deze liever over het net smasht. De minister van Defensie houdt van volleyballen.
Halbe Zijlstra en Sander Dekker hebben als liefhebberij wielrennen. Nu heb je als Dekker de naam natuurlijk wel mee....
Hoewel?
Ingrid van Engelshoven wandelt graag, Mona Keijser skiet ook, terwijl Eric Wiebes zeilt. Altijd handig als politicus: je weet immers precies, wanneer je bakzeil moet halen.
Tot mijn grote schande is er in de hele ministersploeg, die zich graag presenteert als een kabinet voor de gewone Nederlander, slechts één minister, die aangeeft van de meest Nederlandse sport te houden. Alleen minister van Financiën Wopke Hoekstra geeft aan, dat hij schaatsen als hobby heeft. Toch wat magertjes in een kabinet van 14 mannen en 10 vrouwen.
Nu scoor je als praeses van "Minerva" niet bepaald bij de gewone Leidenaren. Maar het zij hem vergeven. Eenieder van ons heeft recht op een jeugdzonde. Dat hij lid is van de Elfstedenvereniging en in 2012 de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee schaatste wast deze jeugdzonde wel weg.
Ik ga er gemakshalve van uit, dat hij als schaatsliefhebber in zijn studietijd in Leiden in de Leidse IJshal of mogelijk nog in de Menkenbaan heeft geschaatst. Dan kan hij in zijn nieuwe functie wat terugdoen voor de schaatssport in de Leidse regio.
Terwijl de ijsclubs in Leiden en omgeving heel veel moeite moeten doen om hun gemeenten te bewerken om bij te dragen aan de redding van een kunstijsbaan in Leiden, komt daar opeens een "Leidse" schaatser als penningmeester van Nederland.
In zijn ministerie gaan vele miljarden om. Met een schijntje van dit bedrag is IJshal "De Vliet" gered. Excellentie, als u op deze wijze de nieuwe ijsbaan redt, dan zal ik voorstellen, dat deze omgedoopt in de Wopke Hoekstra IJsbaan.
Excellentie, niet verklappen hoor! Als Leidse schaatsers houden we het onder ons....

Geen opmerkingen: