dinsdag 24 oktober 2017

Snelheidsmeter

In een miezerregen fietste ik naar de Leidse IJshal toe, waar ik met de "Krasse knarren" de eerste training na de Herfstvakantie zou hebben.
Nu "hangen" sommige dingen kennelijk in te lucht, want door het schrijven van een artikel over snelheid en verkeersveiligheid was de test met de snelheidsmeter van een paar jaar geleden weer in mij opgekomen.
En kennelijk tegelijkertijd bij de ijsmeester, want bij binnenkomst in de IJshal zag ik de snelheidsmeter hangen. Ik zag de bui al hangen. Dat zou buffelen worden vandaag.
John Val opende het bal met zo'n 25 kilometer per uur. In mijn naïviteit had ik 2 Katwijkse zussen op kop gezet bij de 10 rondjes Het peloton van maar liefst 25 "Krasse knarren" was in tweeën gebroken.
De snelheid van 27 in het uur was voor de helft van de groep te hoog gegrepen.
Nu had minister Korthals Altes destijds zijn handen vol aan de "Twee van Breda". Het was wat je noemt "een gevoelig dossier". Ik weet er alles van. Zelfs één van de twee is in staat de zaak volledig in het honderd te laten lopen. Vandaag was die rol weggelegd voor Henk Distelveld. Nog voor het peloton van 25 man compleet was, vertrok hij voor zijn beurt op kop met 27 kilometer in de eerste ronde. Het peloton was al redelijk verbrokkeld. Dat werd nog erger toen Gé van Goozen aan het slot van de serie met 29 kilometer de bocht in dook. De chaos was redelijk compleet.
Wellicht dat het supersnelle gitaarspel op "Jessica" van "The Allman Brothers Band" stimulerend heeft gewerkt op de hoge beenfrequentie, maar voor de volgende serie kondigde ik een verbod aan om als kopman harder te rijden dan 25 kilometer. En zowaar: het werkte.
Na de eerste serie van 20 rondjes was het mijn beurt om 25 rondjes met een gemiddelde van 25 te rijden. Dat was een kolfje naar mijn hand. Vlak rijden is een kunst en tegelijkertijd een kunde.
De rest van de piramide verliep probleemloos. Met genoegen reed ik meestal aan de staart van het peloton van 25 man. Je wordt dan gewoon meegezogen. En dan te bedenken, dat diverse "Krasse knarren" nog op vakantie zijn. Als de voortekenen niet bedriegen, dan gaat dit een heel mooi schaatsjaar worden.

Geen opmerkingen: