dinsdag 10 oktober 2017

Ledenstop

Jarenlang werkte de Koninklijke Vereniging "De Friesche Elf Steden", beter bekend onder de naam "Elfstedenvereniging" met een ledenstop. Na de Elfstedentocht van 1985 was de toeloop zo groot, dat de vereniging, die een jaar ervoor nog maar 4.000 leden had, binnen de kortste keren vol met 16.000 leden. Geen gek resultaat na 22 jaar wachten op de Tocht der Tochten.
Er volgde onmiddellijk een ledenstop. Pas een jaar of 5 later kon je je weer aanmelden voor de Elfstedenvereniging. Je werd potentieel lid, later omgezet in lotend lid. In de beginjaren was de kans, dat je ingeloot werd 1 op 7. In de loop der vele zachte winters werd de kans op inloten telkens wat groter. Een jaar of 10 geleden was de kans 1 op 2. Het ene jaar was je ingeloot, het andere jaar niet.
Een paar jaar geleden kwam het verlossende woord: voortaan mochten alle leden meedoen. Nieuwkomers kwamen nog wel op een wachtlijst. Er is dus toch nog een soort ledenstop.
Het goede nieuws is, dat deze nog niet geldt bij de "Krasse knarren" in de Leidse IJshal, die iedere dinsdag- en donderdagmorgen 125 rondjes rijden op de buitenring. Aan een ledenstop doen we niet. Als kind uit een gezin met 12 kinderen ben ik thuis opgegroeid met deze spreuk van mijn moeder: "Er gaan veel makke schapen in een hok."
Nu kun je van de "Krasse knarren" een hoop beweren, maar niet, dat het altijd makke schapen zijn. Of zou dat dan toch aan de coördinator liggen? Dat oordeel laat ik wijselijk aan anderen.
Waar ik wel een oordeel over heb is de opkomst dit seizoen. Deze is tot nu toe prima. Vanmorgen reden we in een peloton van 25 man. In de wintermaanden heb je dat wel een enkele keer, maar in de eerste helft van oktober heb ik dat nog niet vaak meegemaakt. Meestal is het rustiger.
Met nog een tiental "losse" schaatsers was het gezellig druk in de Leidse IJshal, waar we heerlijk geschaatst hebben. Kom gerust eens met ons meerijden. Vooralsnog hebben de "Krasse knarren" geen ledenstop.

Geen opmerkingen: