zondag 15 oktober 2017

Ophelia

Net als gisteren beleven we vandaag een dag met meteorologische hoogstandjes. Vermoedelijk wordt morgen in Zuid-Limburg de grens van 25 graden gepasseerd, hetgeen in oktober slechts zeer sporadisch geschiedt.
Gek genoeg hebben we dat aan een orkaan te danken, die rechtstreeks op Ierland afstevent.

"Ophelia" komt daar maandag aan land met alle gevolgen van dien.
Aan de oostzijde stuwt "Ophelia" warme lucht linea recta uit Spanje naar ons land toe. Nu zaten we al een tijdje in voor de tijd van het jaar hoge temperatuur, nu wordt er nog een flinke schep bovenop gedaan.
Nu hoeven deze hoge temperaturen in oktober nog niets te zeggen over de komende winter. In 2011 was oktober ook zeer warm. Er volgde weliswaar een te warme winter, maar met een korte maar zeer krachtige vorstperiode, waarin ternauwernood de officiële Elfstedentocht geen doorgang kon vinden.
Vele duizenden schaatsers reden de Tocht der Tochten op eigen houtje, de zogenaamde Zelfstedentocht.
Zo ver is het nog lang niet. Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op herfsten met veel stormen. Op een of andere manier lijkt dat stabiel winterweer tegen te gaan. Maar het is geen wet van Meden en Perzen.
De voorganger van "Ophelia" was "Debbie", die in 1961 in Ierland aan land kwam en naast 18 doden ook flinke materiële schade veroorzaakte.
De winter van 1961-1962 had een Hellmann-getal van 84. Daar zouden we tegenwoordig blind voor tekenen. Bijzonder was, dat de kou vooral in december 1961 zat. De voor 30 december 1961 aangekondigde Elfstedentocht werd op het laatste moment door invallende dooi afgelast.
Voor een definitieve winterverwachting is het nog veel te vroeg. Eerst maar eens de rest van de herfst afwachten. Vergelijkingen met 1961 gaan mank, daar we nu in een heel ander klimaat zitten. Maar met het naderende zonnevlekkenminimum weet je het maar nooit....

Geen opmerkingen: