donderdag 18 maart 2021

Sjoerd Sjoerdsma of Den Haag Vandaag

De naam Sjoerd Sjoerdsma lijkt zo weggeplukt uit een jongensboek. Hoe Fries wil je het hebben? De titel van het jongensboek zou een ronkende titel meekrijgen als "Sjoerd Sjoerdsma wint de Elfstedentocht".

Gisteren kon het D66-Kamerlid met gebalde vuisten juichen, toen zijn partij vrij onverwachts een klinkende overwinning behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen. Als campagneleider van D66 had hij een groot aandeel in de zege van Sigrid Kaag.
En eerlijk is eerlijk: D66 kwam van heel ver. Lange tijd stond deze partij op een zetel of 5 verlies. Met een korte maar krachtige eindsprint wisten ze dit virtuele zetelverlies om te buigen in een winst van 5 zetels.
In mijn jeugdjaren had je het roemruchte politieke televisieprogramma Den Haag Vandaag.

Ik besloot dat vandaag ook maar te doen. Om 20 voor 11 fietste ik naar Leiden Centraal om met Walter Boon met trein en tram naar De Uithof te reizen. Daar zou ik vandaag niet voor mezelf schaatsen, maar schaatsles gaan geven.

Van Bauke Dooper, met wie ik op natuurijs heel veel kilometers heb geschaatst, kreeg ik een appje of ik een schaatser, die een aantal keer de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee had volbracht, maar die behoefte had aan een betere techniek, wilde observeren en wat hints geven.

Uiteraard wilde ik dat. Zodoende gaf ik vanmiddag Frank van Rooij vanmiddag schaatsles na 3 rondjes achter hem aan gereden te hebben. Hij reed behoorlijk goed, net zo snel als ik, maar hij smeet met zijn krachten.
Mijn observatie was duidelijk en goed hoorbaar. Hij deed wat veel schaatsers met klapschaatsen fout doen: ze zetten te ver naar achteren af. Je hoort de schaatsen dan klappen. Als je goed zijwaarts afzet, hoor je de klap niet of nauwelijks.

Om dit euvel te verhelpen, begon ik bij de druk op de hielen. De meest effectieve oefening daarvoor is de clownsstap. 
Als je de druk op de juiste plek hebt, kun je terugsturen. Een prima oefening hiervoor is de olifantsoren. Van hieruit kun je stapje naar stapje toewerken naar een langere slag, waarbij je op een gegeven moment rechtuit schaatst. Dát is het moment om zijwaarts af te zetten. Niet met een korte snelle afzet, maar met rustig wegduwen.
Af en toe ging het goed, maar met volwassenen is het lastig, om de verbeterde techniek meteen vast te houden. Wij moeten eerst wat afleren, voor we iets nieuws kunnen aanleren.
Vooral als we heel rustig schaatsten, lukte het onhoorbaar goed. Eén training was duidelijk te kort. Ik ga volgende week Frank opnieuw training geven. Hij is op de goede weg en het zou zonde zijn, als dat nu weg zou zakken.

Ik mag dan weer naar Den Haag. Maar dat is in tijden van een kabinetsformatie geen probleem. Integendeel....


Geen opmerkingen: