dinsdag 23 maart 2021

Het IJspaleis

Er is heel wat water door de Rijn gegaan vanaf de eerste plannen voor een kunstijsbaan aan de Vliet en wat de Duitsers zo mooi verwoorden met het woord Vorentscheidung. De voorlopige beslissing is vanavond genomen in de commissievergadering van Onderwijs en Samenleving.

Uitgaande van de discussie in de commissie kan de vlag uit. Op donderdag 8 april 2021 zal in de Gemeenteraadsvergadering van Leiden de beslissing vallen, dat Combibad en IJshal "De Vliet" gebouwd kan gaan worden. Alle fracties waren voor, met uitzondering van de VVD.

Leiden Participeert, dat op 17 september voor de vrij stiekeme motie van de Leidse VVD stemde om op dat moment de stekker uit het project te trekken, gaf aan, dat nu er een aannemer gevonden is voor de bouw van dit sportcomplex, zij net als de overige fracties voor de bouw zullen stemmen.

Nu is framing geen ongebruikelijk verschijnsel in politieke discussies. Maar het kan populistische trekken krijgen. In haar bijdrage bediende duo-raadslid Maaike van Vliet van de VVD zich telkens van de term "Het IJspaleis". Het wordt absoluut een mooie ijsbaan, maar vergeleken met een 400-meterbaan kun je het onmogelijk een ijspaleis noemen.

Ook het bestempelen van de ijsbaan als een regionale sportvoorziening werd gepresenteerd op een manier, alsof er geen Leidse schaatsers zijn. Nou die zijn er wel degelijk!

Daarnaast bediende ze zich regelmatig van de truc om de totale kostenstijging van het sportcomplex aan de kunstijsbaan toe te schrijven. Net alsof er in de rest van de bouw geen kostenstijging heeft plaatsgevonden. EĆ©n keer schreef ze zelfs het hele bedrag van het sportcomplex aan de ijshal toe!
Zo lust ik er nog wel een paar.

Wel mokte Maaike van Vliet over het feit, dat het vierde hockeyveld van Roomburg niet doorgaat na het referendum van 17 maart. Doch met de Leidse schaatsers, shorttrackers, ijshockeyers en kunstschaatsers hebben de Leidse liberalen minder moeite. Als het aan de VVD ligt, dan moeten zij hun sport maar gaan beoefenen in Haarlem, Amsterdam, Den Haag Zuid of Zoetermeer. Je moet maar durven!

Nu ben ik nooit te beroerd om in mijn geheugen te graven als dat nodig is. Volgend jaar maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en ik beloof bij deze, dat ik als service naar de kiezers toe vlak voor die datum de standpunten van de diverse partijen met betrekking tot het IJspaleis aan de Leidse Sportboulevard netjes op mijn blog zal uiteenzetten.

Bij deze commissievergadering waren dat in volgorde van opkomst Christen Democratisch Appel, Partij Sleutelstad, ChristenUnie, Leiden Participeert, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en Socialistische Partij.
Op https://leiden.notubiz.nl/vergadering/808312/raadscommissie%20Onderwijs%20en%20Samenleving%2023-03-2021 is op 28 minuten het hele debat over het zwembad annex kunstijsbaan te zien.

Bijna alle partijen komen er positief uit tevoorschijn. 
Bijna allemaal....

Geen opmerkingen: