donderdag 11 maart 2021

Klimaatmars

Zondagmiddag vinden er op 40 plaatsen in ons land klimaatmarsen plaats onder de noemer Klimaatalarm. Zelf doe ik hier traditiegetrouw ook weer aan mee.

Het grote verschil is, dat de coronamaatregelen er toe geleid hebben, dat er op veel plaatsen kleine demonstraties plaats vinden Ć©n dat je je van te voren aan moet melden in verband met het maximum aantal deelnemers.

De plaats van handeling wordt in Leiden de Lammermarkt bij molen "De Valk".

Door de coronacrisis is de klimaatcrisis in de verkiezingscampagne ondergesneeuwd geraakt, terwijl de gevolgen ervan nog veel groter kunnen zijn. Een ervan is de warme golfstroom, die momenteel flink verzwakt.

Het moessoneffect aan de kust met een droog voorjaar en een nat najaar wordt steeds sterker.


Door de fraaie natuurijsperiode van exact een maand geleden lijkt het op het eerste oog wel mee te vallen met het broeikaseffect.

Maar schijn bedriegt. Het was voor het eerst in 9 jaar, dat je weer op de Kagerplassen kon schaatsen. Vroeger kon dat echt veel vaker weet ik uit eigen ervaring.
Hoe extreem snel de opwarming gaat is af te lezen uit deze 30-daagse temperatuuranamolie.

Deze is die van een maand geleden.

Dit is die van vandaag. Het dal van half februari is door de temperaturen van bijna 20 graden een week later voor meer dan de helft weggepoetst!
Kortom, we hebben massaal genoten van de korte natuurijsperiode, maar het totaalplaatje geeft nog steeds reden tot zorg omtrent het klimaat.

Door de 10-jaarlijkse aanpassing van het nieuwe normaal wordt de daadwerkelijke temperatuurstijging verdoezeld. Derhalve ben ik zondag wederom aanwezig bij de klimaatmars. U ook?

Geen opmerkingen: