zondag 28 maart 2021

Geen Keukenhofloop

Dat het georganiseerd hardlopen sinds ruim een jaar geheel plat ligt, mag genoegzaam bekend zijn. Het is dan ook al 2 jaar geleden, dat ik heb meegedaan met de voorlopig laatste editie van Hollen door de Bollen.

Daarbij liepen we ook door het rustige bosgedeelte van de Keukenhof. Een jaar of 11 geleden had ik meegedaan met de Keukenhofloop, waarbij we tussen hordes toeristen moesten lopen. Een bijzondere ervaring, die dit jaar uitgesloten zal zijn, daar de Keukenhof voor het tweede jaar op rij gesloten zal blijven.
Onbegrijpelijk.

Ook Diederik Gommers, die deze week ondervraagd is over de zomertijd, zal er het zijne over denken.

Deze week gaf dit lid van het Outbreak Management Team aan, dat sporten in de buitenlucht heel gezond is en dat dit het afgelopen jaar veel te weinig naar voren is gebracht: "Je moet juist naar buiten!"

En wat doet de overheid? Die ontmoedigt het naar buiten gaan. Natuurlijk moet je daar de anderhalve meter afstand houden, maar als je dat doet, dan kan je in de buitenlucht weinig gebeuren. 

Dat de overheid ingrijpt, als het in de parken te druk wordt, vind ik begrijpelijk. Het maakt echter een onderbelicht probleem duidelijk: in de steden zijn te weinig parken! 
Hetzelfde geldt voor de natuurgebieden, waar het te druk wordt: er is in Nederland te weinig natuur!
In dit licht is het gesloten houden van de Keukenhof echt onbegrijpelijk. Als er één plek is, waar je de stroom bezoekers kunt reguleren, dan is het daar wel. Met een maximum aantal bezoekers met een tijdslot is dit prima te reguleren. Vooraf moet je reserveren. Het parkeerterrein in Lisse is minstens 10 voetbalvelden groot, dus ook daar kan de anderhalve meter prima gehandhaafd worden.

Laat de mensen al wandelend genieten van de bloemenpracht. Goed voor lichaam én geest!
Uit eigen ervaring weet ik, dat zo'n tijdslot prima werkt. Daar de Leidse IJshal vanwege de lockdown sinds half december gesloten was, ging ik vanaf januari tweemaal per week naar De Uithof om daar te schaatsen. Alles was goed geregeld en je kon voldoende afstand houden.
Als dat op een 400-meterbaan kan, dan moet het in zo'n groot park zeker kunnen!

Maar op het gebied van bewegen in de buitenlucht heeft onze overheid geen goede staat van dienst. Tijdens de natuurijsperiode bleven heel veel landijsbanen gesloten door een overdaad aan regels. 
Dit zorgt voor een waterbedeffect. Als je op één plek  het water omlaag drukt, komt het op een andere plek omhoog. Zo werkt het ook met natuurijs en met de opbloeiende natuur.

In de Bollenstreek staan de dranghekken alweer klaar om wegen af te sluiten, terwijl je de druk op die wegen ook kunt verminderen, door de Keukenhof te openen.
De natuurijsperiode had in de Leidse regio geen stijging van het aantal coronagevallen tot gevolg, maar juist een daling!

Maar ja, ik zal het wel te simpel bekijken....

Naschrift:
Het artikel "Woedend was ik, op Diederik Gommers" van Marijn de Vries in Trouw van maandag 29 maart 2021 is mij uit het hart gegrepen.

Geen opmerkingen: