vrijdag 16 december 2016

Protestgeneratie


Gisteren was er bij het stadhuis van Leiden een protestbijeenkomst van schaatsers tegen het dreigend verlies van kunstijs in Leiden. De Leidse IJshal aan de Vondellaan heeft het eeuwige leven niet en doordat wethouder van Sport Paul Dirkse besloten heeft om een topsporthal met een grote tribune belangrijker te vinden dan de breedtesport op het ijs, was het voor de schaatsers 1 voor 12.

De schaatsers kwamen, voorafgegaan door de Zamboni, massaal naar het Stadhuisplein.

De toeloop verraste de gemeente volledig. Het tekent, hoe weinig belangstelling het College van Burgemeester en Wethouders heeft voor de schaatssport. Een kleine kwart eeuw wordt de IJshal draaiende gehouden door een grote groep vrijwilligers, die er tezamen zeer veel tijd in stoppen. Daardoor heeft Leiden met afstand de allergoedkoopste kunstijsbaan van Nederland.

In plaats van deze inzet te belonen, wordt er gekozen voor de lobby van Zorg & Zekerheid, die hun torenhoge ambities op Europees niveau ten koste wil laten gaan van de schaatssport. Als er geen kunstijsbaan meer is in de Leidse regio, dan zakt met het vrijwilligerswerk de basis, die veel talenten heeft voortgebracht, weg.

Ondanks dat ongeveer de helft van de schaatsers niet naar boven konden, viel er geen onvertogen woord.

Schaatsers zijn nu eenmaal nette mensen. Of zoals iemand van TV West het omschreef: "Bij F.C. Den Haag gaat het er heel wat heftiger aan toe."

Zowel de protestbijeenkomst als het debat met honderden toeschouwers riep bij mij herinneringen op aan de jaren '70 en '80, toen ik bij menige demonstratie of ludieke actie te vinden was. Ik ben nu eenmaal een representant van de protestgeneratie.

Mede dankzij een heus dweilorkest zat de stemming er al meteen goed in.
De commissie van de gemeenteraad kon nog niet tot een positief besluit voor IJshal "De Vliet" komen. Geen probleem. Dan gaan we in januari of februari MET ZIJN ALLEN toch gewoon op herhaling. Zoals iedere Elfstedenschaatser weer: de aanhouder wint!

Ook al lukte het niet in één keer: uiteindelijk ging Dodewaard dicht.
En zo ben ik er van overtuigd, dat IJshal "De Vliet" er uiteindelijk komt, ondanks de tegenwerking van de gemeentelijke regenten. Daar zong de protestgeneratie ook over. Want ook voor de schaatssport geldt: er komen, hoe toepasselijk, andere tijden!

Geen opmerkingen: