dinsdag 27 december 2016

Kerstman


Het is een traditie, dat vlak voor Kerstmis de Kerstman op komt draven in de Leidse IJshal de de schaatsinstuif voor kinderen. Nou ja, de Kerstman die op kwam draven? Het waren meer de rendieren, die dat deden. Het hele jaar wordt er flink doorgetraind om de Kerstman met rasse schreden over het gladde ijs tussen de kinderen door te laveren.

Daar de Kerstvakantie dit jaar pas op 23 december begon, was er geen mogelijkheid om deze traditie voor Kerstmis voort te zetten. Geen nood: dan doen we het toch gewoon daarna. Zodoende verscheen vandaag een rendier met een lege slee op het ijs, waar de originele Father Christmas op plaatsnam voor een ereronde op de binnenbaan. Met een grote koperen bel kondigde hij zijn komst aan.

Samen met Leen van der Niet had ik op de binnenbaan een groep van 18 kinderen. Naast de basishouding kwamen de zijwaartse afzet, het achterop zitten via de clownsstappen, het diep zitten en diverse oefeningen met stokken, waaronder in drietallen schaatsen en als slot de estafette. Uiteraard werd de binnenbaan schoongeveegd door de valoefeningen.
Na de schaatsles werd de Kerstman keurig bij zijn kleedkamer afgezet, waarna het rendier de lege slee weer keurig op zijn plek neer zette. Onderweg kreeg tot 2 keer toe een kind een lift in de slee. Ooit komen zij in de leeftijdscategorie van de Kerstman. Je moet het boompje buigen als het jong is: in dit geval de kerstboom.

Daar Kerstmis volgend jaar op maandag en dinsdag valt, kunt u in uw agenda noteren, dat op woensdag 27 december de Kerstman en zijn trouwe rendier weer van de partij zal zijn.

Geen opmerkingen: