zaterdag 31 december 2016

Elfstedenkoortslip

Ik werd vanmorgen wakker met een koortslip. Ik draag het virus bij me en bij tijd en wijle steekt het de kop op bij verminderde weerstand. Het is geen fraai gezicht, maar de schoonheidsprijs heb ik nog nimmer gewonnen en de kans, dat ik dit ooit ga doen is uitgesloten.
De koortslip veranderde in een Elfstedenkoortslip bij het bekijken van de weerkaarten op www.weerwoord.be. Het waren 's ochtends voor het merendeels winterkaarten. Over een dag of 10 zouden we in de vorst zitten. Ik zag ons al op de Vogelplas schaatsen!


Maar zoals de Engelsen zeggen: "It's too good to be true."

Dat bleek 's middags, toen de weerkaarten aanzienlijk verslechterd waren.

Rest ons niets anders dan onze hoop vestigen op de Enkhuizer Almanak: Het is al honderden jaren een begrip: de Enkhuizer Almanak. Zoals ieder jaar biedt het naslagwerk ook voor 2017 weersvoorspellingen. En die zijn voor een deel bar en boos: over een kleine maand banjeren we door de sneeuw.
"In de eerste week van het nieuwe jaar is het een beetje onbestendig. Het waait ook behoorlijk", leest Fransje Jongert de voorspelling voor. De vrouw achter de almanak vertelt dat de winter daarna serieuzer aan de deur klopt.
"Omstreeks 13 januari wordt het wat kouder en is er kans op geringe vorst." Tegen het eind van januari kunnen we echt winterweer verwachten. "De laatste week van de maand wordt het winderig en vallen er winterse buien."

Met deze voorspelling gaan we volgaarne het nieuwe jaar in.

Geen opmerkingen: