dinsdag 27 december 2016

Vogezensysteem

Na de warme chocolademelk in de Leidse IJshal fietste ik vanmorgen een stukje met Henk Distelvelt op. Het was zonnig weer en de wind was stukken minder dan gisteren.
Volgens het door de te vroeg overleden Rijnsburgse weerman Bas Schijff ontwikkelde Vogezensysteem durf ik in het warmste jaar ooit gemeten een voorspelling te doen voor januari en februari 2017.

Tweede Kerstdag staat voor januari. Het was gisteren redelijk zonnig maar met een forse wind. Januari zal dus vrij zonnig zijn, maar met veel wind. Daar ik niet weet, uit welke richting de bovenwind waaide, kan ik lastig aangeven of we transportkou zullen krijgen, de droom van iedere schaatser.
Vandaag was het de hele dag zonnig. Februari zal dus een zonnige maand worden. Daar er door de hoge luchtdruk weinig wind was, zal februari niet veel transportkou kunnen krijgen. Het zal het meer moeten hebben van inversiekou. Voor grote wateren is dat niet toereikend, maar voor kleine ondiepe meren als de Vogelplas levert dit weertype genoeg om daar te kunnen schaatsen.

Geen opmerkingen: