dinsdag 20 december 2016

Ciseleren

De rijp lag vanmorgen op het gras in onze tuin. Het had in het grootste deel van Nederland licht gevroren. Op een paar ondiepe slootjes kon je een vliesje ijs zien liggen.

In dit frisse winterweer fietste ik naar de Leidse IJshal toe, waar het gesprek de gezellige demonstratie van afgelopen donderdag in en bij het Stadhuis was. Maar daar kwamen we niet voor. We kwamen om te schaatsen.
Dat deden we dan ook met een peloton van een kleine 20 "Krasse knarren" en een stuk of 10 losse schaatsers. De piramide ging vrij vlekkeloos. Qua duurvermogen had ik de 1000 rondjes van Leiden helemaal verteerd, alleen als het tempo omhoog ging, moest ik een gaatje laten vallen met het peloton.

Nadat hij de afgelopen weken tot 2 keer toe problemen had met zijn klapschaatsen, had Aad Berg een paar nanoflex-ijzers met een nieuw klapmechanisme gekocht. Hij reed er zo op weg. Dat klinkt heel simpel, maar iedere schaatser, die wel eens van de ene schaats op de andere is overgestapt weet, dat dit soms een paar weken tijd kost en soms nog langer. Zodoende was Aad erg enthousiast.
In de kantine kwamen we via de ijzers te praten over de eerste baantjes en de stages van een aantal "Krasse knarren" in hun jeugdjaren. Daarbij hoorde ik een voor mij nieuw woord: ciseleren. Het betekent onder andere heel fijne reliëfversieringen door insnijden en/of wegsteken in metalen voorwerpen maken.

Thuis gekomen keek ik op www.weerwoord.be voor de voorspellingen voor de komende weken. Voor de rest van 2016 is het duidelijk. Het moet wel heel gek lopen, willen we echt winters weer krijgen. Sterker nog, het zou met Kerstmis wel eens 12 graden kunnen worden!
We moeten 2 weken vooruit kijken, willen we dit soort fraaie weerkaarten aantreffen. De voorspellingswaarde is hiervan is dan ook niet bijster groot te noemen.


Er moet nog heel wat aan het weer geciseleerd worden, willen we op natuurijs kunnen schaatsen....


Geen opmerkingen: