maandag 5 december 2016

De Nationale Wetenschapsquiz 2016

Vanmorgen zag ik in Trouw een paginagrote advertentie staan van de Nationale Wetenschapsquiz 2016. Vaak zit er een sportvraag tussen, dus ik ging meteen op zoek en inderdaad bij vraag 9:
De wereldrecords voor 200 meter zwemmen, 800 meter hardlopen en 1500 meter schaatsen zijn ongeveer 1 minuut 40 seconden. Welk record kan op 2000 meter hoogte het meest verbeterd worden?
A. 200 meter zwemmen
B. 800 meter hardlopen
C. 1500 meter schaatsen

Nu heb ik op de lagere school al geleerd, dat ik niet voor mocht zeggen, maar als een van de intelligentste kinderen van de klas hielp ik graag mijn klasgenoten aan een hoger cijfer. Wat dat aangaat zat het beroep van bibliothecaris toen al in me: spreiding van kennis en informatie!
Als schaatsliefhebber wil ik me dus storten op deze vraag. Ik weet, dat met iedere kilometer sneller de luchtweerstand kwadratisch toeneemt. Bij zwemmen zal dat op 2 kilometer hoogte nauwelijks spelen. Blijven hardlopen en schaatsen dus over. Met schaatsen worden hogere snelheden bereikt dan met hardlopen. Het antwoord moet dus C zijn.

Dat klopt ook wel. Bijna alle wereldrecords bij het schaatsen staan op naam van Salt Lake City en Calgary. Beide banen zijn hooggelegen. Bij het hardlopen zitten heel wat laaglandbanen.
Bij wetenschappelijk onderzoek moet je de test een paar keer herhalen, voordat je het bewijs als sluitend mag beschouwen. Mij dunkt, dat dit bij het schaatsen al voldoende is aangetoond.

Geen opmerkingen: