woensdag 21 april 2021

Superleagueloop

We werden de afgelopen dagen getrakteerd op een soap van de bovenste plank, die voor de organisatoren uit zou lopen op de titel van een jeugdboek van Guus Kuijer: "Drie verschrikkelijke dagen".

Ik heb het over de Super League, die zondag plompverloren werd gelanceerd door een aantal voetbalbobo's van een twaalftal rijke voetbalclubs uit Engeland, Spanje en Italië. Dat het grote geld de voetbalwereld regeert, dat wisten we allang. De Champions League is daar al een uitwas van, waarbij naast bovengenoemde landen ook Frankrijk en Duitsland bevoordeeld worden boven die uit de kleine landen. 

Dit ging met list en bedrog gepaard met Juventus-voorzitter Andrea Agnelli van het Fiat-concern als één van de hoofdrolspelers. Het miljoenenbal, dat de Champions League is, moest een miljardenbal worden. 


Maar de miljardairs hadden buiten het gewone klootjesvolk gerekend. De supporters kwamen, met name in Engeland, in opstand. Onder de rijksten der aarde geldt hebzucht als een goede eigenschap: "Greed is good!" Op bovenstaande foto speelt een boze Chelsea-supporter hier speels op in.
Het resultaat was, dat de 6 Engelse clubs binnen de kortste keren al uit de Super League gestapt waren.
Op het moment van schrijven zijn alleen Real Madrid, Barcelona en Juventus nog over.
Vanmorgen heb ik boodschappen gedaan op de Boerenmarkt en bij "De Helianth" in Leiden, waarna ik 8 kilometer ging lopen in bewolkt weer.

Tijdens de Superleagueloop langs de boorden van de Rijn  had ik drie kwartier de tijd om na te denken over de soap, die zich over de hoofden van miljarden voetbalfans op deze aardbol heen afspeelde. Het plaatsen van een bom onder het Europese voetbal mag natuurlijk niet zonder gevolgen blijven onder het motto "Foutje, bedankt!"

Het voorstel om Real Madrid, Manchester City en Chelsea per direct uit de Champions League te halen lijkt mij dan een goede eerste straf voor het verraderlijk gedrag van de oprichters van de Super League. En om de rest ook te straffen, lijkt me voor de 12 Super Leagueclubs een jaar uitsluiting van Europees voetbal een toepasselijke straf. Dan maken andere clubs ook eens een kans om de Champions League te winnen en worden de grote clubs gedwongen om hun grote selecties flink uit te dunnen, zodat het speelveld wat gelijker wordt.

Want sport wordt pas leuk, als er verrassende uitslagen mogelijk zijn!
En voor de miljardairs, die hun teveel aan geld willen stoppen in de sport, heb ik hier een redelijk alternatief.

Geen opmerkingen: