dinsdag 27 april 2021

Koningsdagloop

In deze Coronatijd is alles anders. Zo ook Koningsdag. Al zijn er genoeg mensen met een zakeninstinct, die tijdens de traditionele vrijmarkt deze twee zaken bij elkaar brengen.

Zelf bleef ik vandaag ook een beetje in het medische circuit.

Een zus van me was een dag of 10 geleden gevallen en lag nu in een revalidatiecentrum op 5 kilometer van ons huis. 

Na een frisse nacht, die in onze omgeving vorstvrij gebleven was, had ik na het ontbijt een mooi keerpunt om naar toe te lopen. Ik kon vanwege de coronamaatregelen niet naar binnen in het revalidatiecentrum, maar via de telefoon konden we met elkaar spreken en bij het afscheid naar elkaar zwaaien.

In het Oranjezonnetje liep ik naar huis toe. Daarbij kwam ik door de straat met de mooiste naam in Leiden.

Via IJsbaan, inderdaad gesitueerd op de plek, waar ooit de ijsbaan van Rijndijk gelegen had, was het nog een kilometer naar huis lopen.

Na me gedoucht te hebben fietste ik naar de volkstuin toe, waar mijn vrouw met haar vader naar toe gefietst was. Samen met mijn schoonvader knipte ik takken om de paden op de volkstuin te verharden.

Tijdens mijn eerste fietsvakantie, een protestfietstocht tegen de vervuiling van de Waddenzee in 1978 van Den Helder naar Esbjerg in Denemarken, had ik het Deense woord voor bedankt leren kennen: Tak. Dat had mijn liefhebbende echtgenote, die ik bij de blokkade in Dodewaard in 1980 heb leren kennen, goed onthouden.

Ada ging bij haar ouders helpen met het opnieuw inrichten van een kast. Daar had ze mij helemaal niet bij nodig. Thuis heb ik genoeg mogelijkheden om haar op de kast te jagen.

Na thuis geluncht te hebben reed ik met een omweg naar het huis van mijn schoonouders. Via de Vlietlanden kwam ik bij de Vogelplas uit, waar ik zowaar ijs ontwaarde: er stond een ijscokar. Ik nam een hoorntje met boerenroomijs en aardbeienijs. Het smaakte voortreffelijk. Desondanks gaat mijn voorkeur toch uit naar natuurijs.

Ik haalde mijn vrouw op bij haar ouders, waarna we samen naar de volkstuin fietsten. Thuisgekomen bleek ik op deze Koningsdag 39 kilometer te hebben gefietst. Met de 10 kilometer hardlopen erbij was het op deze zonnige en redelijk warme dag een aardige trainingsdag geworden.

Geen opmerkingen: