vrijdag 2 april 2021

Bronnen

Op de Bibliotheek Akademie in Amsterdam werd ik in de jaren '70 ingewijd in de kunst van het bronnenonderzoek. Wellicht kan onze premier daar een opfriscursus gaan volgen, hetgeen met zijn selectieve vergeetachtigheid problemen in de toekomst kan voorkomen.

Met een via via komt hij in de toekomst niet meer weg.

Via via trainingsmaat Dirk Zwitser kreeg ik dit youtube-filmpje toegestuurd, waarin de Leidse IJshal goed in beeld is.

Op deze Goede Vrijdag fietste ik vanmorgen in waterkoud weer naar Voorschoten, waar we bij "Odin" boodschappen deden.


Thuisgekomen moesten we weer even opwarmen. Na het heerlijke lenteweer van eerder deze week waren deze temperaturen een tegenvaller. Maar ja, april doet wat hij wil.

Rond het middaguur werd ik gebeld door boekhandel "Sylvester", dat de door mij bestelde boeken waren aangekomen. Derhalve fietste ik na de lunch naar het Rapenburg, een van de mooiste grachten van Nederland, om de bestelling op te halen.

Het betrof "De Friezen" van Flip van Doorn en "IJsvogels" van Bas van Oort.

Gisteren had ik al een boek in Voorschoten opgehaald, dat ik via Boekwinkeltjes had gekocht. Het betrof "Tussen Voorschoten en Leiden"  van Jan Sloof en het betreft de geschiedenis van het gebied, waarin ik woon: het gedeelte van Leiden, dat ooit bij Voorschoten hoorde.

Over Leiden zijn hele boekenkasten vol geschreven. Dat weet ik nog wel uit de ruim 5 jaar, waarin ik bij Openbare Bibliotheek Leiden gewerkt heb.

Er staan ook prachtige pentekeningen over schaatsen op de Rijn in uit lang vervlogen tijden. Ik kan uit de grond van de hart verklaren, dat ik hier geen herinnering aan heb!

Maar als bibliothecaris het ik wel geleerd, hoe je om moet gaan met bronnen....

Geen opmerkingen: