zondag 2 januari 2022

Marcel Bosker

We hebben afgelopen week kunnen genieten van het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Heerenveen. In "Thialf" werden de tickets verdeeld via de matrix.

Dat was helder. Het werd al schimmiger, toen de KNSB zich het recht toe eigende om van de 9 schaatsers, die naar Beijing mochten, er maar liefst 3 aan te mogen wijzen. Na 5 dagen strijd op het scherpst van de snede zag de matrix er zo uit.


Volgens de vooraf afgesproken regels van het spel had Sven Kramer af moeten vallen. De Friese veelvraat is echter een stabiele factor in de ploegenachtervolging. Het was dus duidelijk, dat of Dai Dai N'tab of Tijmen Snel vermoedelijk af zou vallen.

Vandaag werd bekend, dat Sven Kramer voor de vijfde keer mee mag doen met de Olympische Spelen . Maar hij wordt begeleid door Marcel Bosker, die zich op geen enkele individuele afstand heeft geplaatst. Vierde op de 5 kilometer, zevende op de 10 kilometer en vijfde op de 1500 meter. Je kunt veel zeggen, maar niet dat Bosker in topvorm is. Zijn laatste persoonlijk record heeft hij op 1 november 2020 gereden....
Volgens mij kan Jorrit Bergsma, die wel in topvorm is, veel beter de plek van Bosker innemen.

Natuurlijk ben ik als eerste trainer van Tijmen Snel in de Leidse IJshal bevooroordeeld, maar waarvoor zijn deze wedstrijden in godsnaam gereden, als je vooraf al wist, dat de Kramer, Roest en Bosker voor de ploegenachtervolging af wilde vaardigen? Heb dan gewoon het lef om die namen in te vullen VOOR het Kwalificatietoernooi!
Dit is trouwens de tweede keer, dat een IJVL-lid zoiets overkomt. Kjeld Nuis had had zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Vancouver, maar Jan Bos had een sterretje achter zijn naam. De man uit vorm werd 12e en 29e op de Winterspelen....

Wegens deze resultaten uit het verleden gaat de KNSB op herhaling. Vooral N'tab mag zich bekocht voelen. Tweemaal moest hij de 500 meter in zijn eentje rijden op het OKT. Bij een Wereldbekerwedstrijd werd hij eenmaal zesde. Als je een goede dag hebt, kun je gezien de kleine verschillen op de 500 meter jezelf op de Spelen zomaar op het podium schaatsen.

Geen opmerkingen: