vrijdag 28 januari 2022

Scheve schaats met het coronabewijs

Vanmiddag gaf ik na mijn QR-code te hebben laten zien, weer als vanouds schaatsles in de Leidse IJshal. In tegenstelling tot afgelopen woensdag waren alle trainers aanwezig, maar vrij weinig kinderen van de IJVL.
"Waar blijven al die kinderen?", vroeg Joost zich af.
"Ik kan het uitleggen",  zei Dirk, die in het onderwijs werkzaam is: "Vorige week zaten van de 1200 leerlingen op onze school thuis vanwege coronabesmetting of omdat klasgenoten besmet waren en zij ook in quarantaine moesten."

De les, die ik samen met Joost gaf, was geënt op die van woensdag, maar het is een wezenlijk verschil of je deze in je eentje geeft aan 24 kinderen of met zijn tweeën aan 6 kinderen. Nu had je alle tijd om individuele aanwijzingen te geven. Je ziet dan, hoe snel de kinderen vorderingen maken. Vooral bij het terugsturen was dit het geval.

Vanavond vroeg ik mijn nieuwe QR-codes aan. En daarbij stuitte ik op een vreemde gewaarwording. Voor Nederland is deze geldig tot 27 oktober, voor het buitenland tot 25 april. Welke logica zit hierachter?

Ik heb vorig jaar 2 prikken gehaald, de eerste in april, de tweede in juni. Desondanks werd ik eind oktober geveld door de Delta-variant van corona. Ik kan u verzekeren, dat was geen ongedeeld genoegen. Hoeveel meer moet je krijgen om weerstand op te bouwen?
Voorheen was een herstelbewijs van corona een jaar geldig. In Nederland blijft dit gelukkig zo, maar ben ik besmettelijker als ik een meter de grens over stap?

Mijn huisarts zei tegen mij, dat de coronabesmetting het beste vaccin was, dat ik kon krijgen. Door het virus met je eigen lichaam te overwinnen, bouw je veel meer weerstand op dan welk vaccin ook kan bereiken.
Maar hij vertelde me er nog iets bij: "Ik raad je aan om de komende tijd je niet te laten vaccineren. Je loopt dan de kans, dat je je immuunsysteem gaat overprikkelen, waardoor het juist minder wordt."

Overdaad schaadt!
Voorheen was 6 maanden voldoende voor de boosterprik., nu is dat ineens teruggebracht naar 3 maanden. Omikron is wel besmettelijker, maar duidelijk ook veel milder.
Ik voel er op dit moment niet voor, om een booster te halen na 2 vaccins en een doorstane coronabesmetting. Ik luister gewoon naar mijn huisarts.
Met het niet uit te leggen gezwabber met het coronabewijs rijdt de overheid een scheve schaats. Hoezo is in het buitenland een vaccin 9 maanden geldig en een overwonnen coronabesmetting maar 6 maanden?
Een arts, die mij dat uit kan leggen, mag zich bij mij melden.

Geen opmerkingen: