maandag 17 januari 2022

Spelregels wijzigen tijdens het spel

Eén van de smerigste vormen van vals spelen is het tijdens het spel wijzigen van de spelregels. Tot mijn grote spijt ging mijn sportbond, de KNSB, hiertoe over bij het aanwijzen van de schaatsers, die naar Beijing mogen voor de Olympische Spelen.

Zodoende had de kwalificatie veel weg van de actie van Gamma. Je kon wel gewonnen hebben, maar desondanks mocht je niet naar de Winterspelen van Beijing.
Om gedoe achteraf te voorkomen, had de KNSB een matrix bedacht, waarin duidelijk stond, wie wel en wie niet naar de hoofdstad van China af mocht reizen.
We beleefden spannende wedstrijden bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi met als absolute toppunt de 1000 meter. Deze afstand was misschien nog wel spannender dan dat diezelfde afstand op de Spelen gaat worden.

Na de 1500 meter, waarbij twee IJVL-ers op het podium kwamen, zag de matrix er helder uit.

En toen kwam het schimmige gedoe met de aanwijsplaatsen, waarbij iemand, die zich op geen enkele afstand gekwalificeerd had, toch naar Beijing mocht: Marcel Bosker.
De geplaatste Dai Dai N'tab en Tijmen Snel werden ten faveure van de ploegenachtervolging opgeofferd.
Ruim een week geleden werd bekend, dat er 4 reserves mee mochten. Een tweetal bij de dames en 2 bij de heren. Gisterenavond werden de namen van de meereizende reserves bekend gemaakt: Melissa Wijfje, Merel Conijn, Dai Dai N'tab en......Beau Snellink.
Snellink was vijfde op de 5 kilometer en derde op de 10 kilometer en had daarmee, net als Bosker de matrix niet gehaald.
Op de site van de NOS is de volgende zinsnede te lezen: Naast N'tab voelde ook Patrick Roest zich heel erg benadeeld.
Pardon: als iemand zich benadeeld mag voelen, dan is het wel Tijmen Snel, die zonder de achterkamertjespolitiek van de KNSB-bobo's zich geplaatst zou hebben voor de Winterspelen.
Ik geef het grif toe: als eerste trainer van Tijmen in de Leidse IJshal heb ik natuurlijk mijn voorkeur voor deze Leidse schaatser, maar op het ijs heeft hij zich wel bewezen door zich naar de tiende plaats in de matrix te schaatsen. En dan ben je niet eens goed genoeg om als reserve te fungeren?
Het doet me erg denken aan de commissies van Wijze Heren, die in vroeger tijden onder het genot van een sigaar en een borrel bepaalden, wie er naar de Olympische Spelen mochten en wie niet. De spelregels werden tijdens het spel gewijzigd. De KNSB rijdt hier een scheve schaats!

Geen opmerkingen: