donderdag 30 december 2021

1000 meter

Gisterenavond stond op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in een leeg "Thialf" de 1000 meter bij de mannen op het programma. Bij de vrouwen op de 1500 meter was het al spannend. Tussen nummer 1 en nummer 4 zat een gat van 39 honderdste van een seconde, tussen nummer 3 en 4 was het miniem: Marijke Groenewoud klopte Melissa Wijfje met 2 honderdste van een seconde.

Maar de kilometer bij de mannen sloeg echt alles. De Nederlanders domineren dit seizoen de langste sprintafstand en het podium bij de wereldbekerwedstrijden was vaak compleet oranje gekleurd. Vooraf was al voorspeld, dat het een slagveld zou worden. Hetgeen klopte.

Met 4 man in de 1.07 werd er op het scherpst van de snede gestreden. Thomas Krol, Kai Verbij en Hein Otterspeer plaatsten zich voor de Olympische Spelen in Beijing, Olympisch kampioen Kjeld Nuis viste achter het net met een fantastische tijd op de 1000 meter.

In de slagschaduw van dit superkwartet reed Tijmen Snel naar een persoonlijk record van 1.08.10, waarmee hij vijfde werd.

In ieder ander land had deze IJVL-er zich daarmee geplaatst voor de Olympische Spelen. Maar ja, hij moet opboksen tegen de beste schaatsers op deze afstand. 

Zijn tijd komt nog. Over 4 jaar zijn er opnieuw Winterspelen. Hij kan nog groeien de komende jaren. Veel sprinters zijn rond hun dertigste op hun top.
Met de tweede, vierde en vijfde plaats op de kilometer en Melissa Wijfje op de 1500 meter is de kleine Leidse IJshal hofleverancier op deze afstand. Als je de scherpe bochten op deze 200-meterbaan kunt lopen, vallen die op een 400-meterbaan mee.
We gaan er vanavond goed voor zitten bij de 1500 meter. De klassieke mijl gaat ongetwijfeld weer veel strijd opleveren.

Geen opmerkingen: