woensdag 10 juli 2024

Geluidshinderloop

Op woensdag heb ik een vaste rit naar de Boerenmarkt in Leiden, waar ik brood en kaas gekocht heb. Aansluitend volgt dan "De Helianth" om de fruitvoorraad aan te vullen. Zo ook vandaag. 
Na het kletsnatte slot van een in het zuiden van het land tropische dag, hadden de weergoden voor vandaag ook nog wat regenbuien in de aanbieding.

Op de mooie omweg naar huis kwam ik in zo'n bui terecht, waarbij ik onder de zonneschermen van een winkel schuilde voor de regen. Ironie ten top.

Thuis gekomen in regenpak na een rit van 22 kilometer, ruimde ik de boodschappen weg en trok mijn sportkleding en hardloopschoenen aan voor een rondje hardlopen van een kilometer of 6.

Van een vriend had ik een tweetal ingezonden brieven toegestuurd gekregen uit het Leidsch Dagblad over de geluidshinder van de Rijnlandroute. Waar ik zelf woon valt het daarmee wel mee. Maar om poolshoogte te nemen, besloot ik om over de fietspaden langs de zuidkant van de Stevenshof te gaan lopen.

Uit eigen waarneming kan ik zeggen, dat het met de geluidshinder niet meeviel. De tunnelbak werkt als een klankkast. Het geluid van het voortrazende verkeer wordt er door versterkt. 
Ik liep eerst vanaf de molen richting spoorlijn om daar rechtsomkeer te maken terug naar de molen, Daarna liep ik aan de overzijde van de Schenksloot, waar ik tussen de rietkragen door een paar foto's nam.

Ik liep door naar het ecoduct bij de Ommedijk, waar ik ook het mobieltje ter hand nam voor een paar foto's.


Wat mij opviel was, dat de meeste geluidshinder kwam van de vrachtwagens, vooral als ze over de ribbels langs de kant van de rijstroken reden.
Ik liep langs de Schenksloot terug naar de Stevenshof, waar ik linksaf sloeg en naar de A44 toe liep. Bij de geluidswal keerde ik. De A44 met geluidswal gaf minder geluidsoverlast dan de tunnelbak.

Maar hoe dan ook, de briefschrijvers hadden helemaal gelijk!

Naschrift:

(Klik op afbeelding om te vergroten)

Geen opmerkingen: