zaterdag 27 juli 2024

Maritiem museum

Gisteren reisden we met trein en metro naar Rotterdam Centraal, daar het treinverkeer tussen Schiedam en Rotterdam lag eruit. Met OV-fietsen reden we naar de plek van bestemming. Daar dronken we koffie en thee, voordat we met de kinderen op de fiets naar de Leuvehaven vertrokken voor een bezoek aan het Maritiem museum in de Maasstad.

Na de regenval in de nacht en de vroege ochtend was het nu droog, zodat we begonnen bij het buitengedeelte met een speurtocht voor de kinderen. Daarbij moesten ze speuren naar beelden van dieren en de betreffende sticker in het juiste vakje in het boekje plakken.
Na deze ronde langs de boten, want op dit vroege uur mocht je er nog niet op, gingen we in de kantine van het hoofdgebouw wat drinken: cappuccino, warme chocolademelk en melk. Met wat lekkers erbij uiteraard.
Daarna bezochten we de bovenste twee verdiepingen van het Maritiem museum. van hieruit kon je het beroemde standbeeld "De verwoeste stad" van Ossip Zadkine goed zien.
Helaas was de buitenspeeltuin boven gesloten, maar kinderen kunnen zich overal vermaken en er waren genoeg knoppen om op te drukken en te kijken naar de vele schaalmodellen van boten en havens. De jongste slaagde erin om in een onbewaakt ogenblik tussen de glazen kasten met de schaalmodellen te kruipen. Opa wist hem terug te lokken.
Rond het middaguur fietsten we terug naar huis, waar we met de kinderen lunchten. Opa bracht de jongste naar bed en ging "eventjes" op de bank liggen. Een uur later werd hij wakker met een tweetal wijsheden van Joop Zoetemelk in zijn hoofd. De eerste was "De Tour wordt in bed gewonnen!"
De tweede was "Parijs is nog ver!"

Dat gold met name voor hen, die met de trein naar Parijs wilden. Er was op een drietal afgelegen plaatsen sabotage gepleegd op de TGV-lijnen. De lijn naar Bordeaux kennen we maar al te goed.
Zal ik er ver naast zitten als ik dit 50 jaar oude lied bij me opkomt?
Na de middagdutjes speelde ik buiten met de kinderen met een voetbal en hielp ik de jongste met het schommelen.

Na het avondeten vertrokken we met de OV-fiets naar Rotterdam om met metro en trein naar de Sleutelstad te reizen. Thuis gekomen keek ik naar de opening van de Olympische Spelen in Parijs. Het eerste beeld dat ik zag was de Nederlandse boot op de Seine. 

De opening overtrof alle verwachtingen.



Bij deze spectaculaire opening was Parijs veranderd in een Maritiem museum....

Geen opmerkingen: