maandag 22 juli 2024

Équipe Liturgique

Ruim 3 weken geleden ging ik met dit team onder de naam "Équipe Liturgique" bij Ploegleider de Tour de France in.

Hiermee hoopte Boissy-sous-Saint-Yon in het geel in Nice te arriveren.

Het liep een tikkeltje anders. Met 1962 punten had ik geen gekke score, maar het probleem was, dat 1294 anderen de euvele moed hadden om voor mij te eindigen.
Nu kun je de schuld bij de anderen zoeken, maar je kunt ook de hand in eigen boezem steken en te leren van de winnaars.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)
De eerste fout was om Jonas Vingegaard niet te nemen. Ik had niet verwacht, dat hij na zijn valpartij in de Ronde van Baskenland, waarbij hij helemaal in de kreukels lag, zo goed zou zijn. Met Remco Evenepoel, die eveneens in Baskenland gewond werd afgevoerd, had ik al een twijfelgeval in mijn gelederen opgenomen.

Daarbij bleek de keuze voor de UAE-rijders Adam Yates en João Almeida slimmer dan mijn keuze voor hun ploeggenoot Juan Ayuso, die ziek uitviel. Dat gebeurde eveneens met Italiaans kampioen Alberto Bettiol. Twee potentiële puntenpakkers minder, maar dat is nog niets in vergelijking met het falen van wereldkampioen Mathieu van der Poel, die in het voorjaar zo ongeveer alles won, waar hij kwam. Hij was in de Tour meer de superknecht van sprinter Jasper Philipsen dan de rasaanvaller, die hij normaliter is. Ik had beter Biniam Girmay kunnen selecteren.

Wout van Aert had een aarzelende eerste helft, maar een goede tweede helft van de Tour. Matteo Jorgenson, Derek Gee en Alex Aranburu reden naar behoren, terwijl Laurens de Plus een zeer goede tweede helft reed. Soren Waerenskjold had ik vaak reserve staan als hij punten pakte, dus dat is mijn eigen fout. Paul Lapeire haalde weinig punten, maar was vaak wel in goede ontsnappingen mee. Helaas werd de vluchters dit jaar weinig ruimte gegund. Het werd meestal of een massasprint of een winst voor Tadej Pogacar. De beste prestatie van mijn tweede sprinter naast Wout van Aert, Luca Mozzato, was de 85e plaats. Van de nummer 2 van de Ronde van Vlaanderen verwacht je meer.

Ik heb voorlopig voldoende stof tot nadenken voor de herkansing in de Vuelta a España.

Geen opmerkingen: