maandag 15 juli 2024

Het orakel van Leiden

Vanmorgen was ik naar de tandarts gefietst voor de halfjaarlijkse controle van mijn gebit. Ik hoef pas over een half jaar terug te komen. Altijd een goed teken. Met een ommetje door Leiderdorp zaten de eerste 22 kilometer fietsen er vandaag weer op. Vanavond komen daar nog een kilometer of 18 bij voor het fietsen naar en van de droogtraining. De eerste helft van juli komt daarmee op 560 kilometer uit.
Dat klinkt als veel, maar in de Tour de France rijden ze deze afstand in een drietal dagen en dat ook nog eens met beklimmingen van de buitencategorie in de Pyreneeën erbij.
Ik ben maar een kleine jongen. Maar vergis u niet. Afgelopen week werd ik "Het orakel van Leiden" genoemd.

Orakels bestonden in de oudheid al. Nu ben ik bijna 69, maar om mezelf nu al bij de oudheid in te delen, vind ik een tikkeltje overdreven.

Nu vertoon ik natuurlijk mijn hele leven al ridderlijk gedrag, maar ik heb dan ook een goede scholing gekregen in mijn jeugd.

Mijn voorliefde voor Keltische gebieden als Ierland en Asturias hielp me natuurlijk ook bij het verkrijgen van de titel "Het orakel van Leiden".

Daar komt nog bij, dat ik een lichtend voorbeeld ben voor eenieder.
Op deze maandag zal ik uit de doeken doen, hoe ik aan deze eretitel kwam.
Dat heb ik te danken aan de voorspelling van de finale van het Europees kampioenschap, die ik voorafgaan aan het toernooi feilloos had voorspeld. Ik had Spanje-Engeland ingevuld. Inderdaad een wijze keuze, want daarmee won ik de pot.

Tot woensdagavond was het nog spannend, want Joep was ook nog in de race met Nederland-Spanje.

En eerlijk is eerlijk, dit orakel had graag gezien, dat Joep had gewonnen, want dan was Nederland in de finale gekomen.

Maar goed, op dezelfde dag werd in de Pyreneeën de tweede week van de Tour de France afgesloten. Bij Ploegleider staat mijn team Équipe Liturgique" met 1136 punten op de 2034e plaats van 8726 deelnemers. Niet bepaald een notering, die je van "Het orakel van Leiden" verwacht.
Na ampel beraad geef ik deze eretitel graag door aan een andere inwoner van de Sleutelstad.
Herman Boerhaave, inderdaad de naamgever van het Boerhaave Museum, heeft dusdanig veel betekend voor de geneeskunde, dat hij wat mij betreft naast alle titels ook nog mag pronken met de eretitel "Het orakel van Leiden".

Geen opmerkingen: