dinsdag 2 juli 2024

Galibier

Sinds ruim 10 jaar fiets ik op de Batavus Galibier ruim 9.000 kilometer per jaar weg.

Met andere fietsen komt daar een kleine 1.000 kilometer op jaarbasis bij, zodat ik op ruim 10.000 kilometer uitkom.

Met extra belangstelling keek ik dan ook uit naar de vierde etappe in de Tour de France, waarin de Galibier beklommen moest worden. Daarna volgde nog een afdaling van 20 kilometer naar de finish in Valloire.

De Col du Galabier zat in 1911 al in de route en ook dit jaar kon de strijd op de flanken van deze Alpenreus weer ontbranden.

(Klik op het panorama om deze te vergroten)
Na een lange ontsnapping van een kopgroep met Mathieu van der Poel erin ontspon zich een man tegen man gevecht tussen gele truidrager Richard Carapaz, Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel. Dit kwartet heeft in totaal maar liefst 6 grote rondes op zijn palmares staan.
De Ecuadoriaan moest als eerste afhaken en verloor maar liefst 5 minuten. De Sloveen en de Belg werden werden eerste en tweede en de Deen vijfde. 

Twee jaar geleden verloor Pogacar hier de Tour de France, dit jaar kon hij zich op deze berg revancheren. De verschillen zijn met nummer 2 op 45 en nummer 3 op 50 seconden nog te overzien. Het leuke is, dat het geen tweestrijd, maar een driestrijd gaat worden dit jaar. Pogacar heeft de eerste tik uitgedeeld, maar beslist is er nog niets.

Bij Ploegleider had Équipe Liturgique na de driepunter van gisteren een prima dag met 145 punten. Dit team steeg 672 plekken en staat nu 1064e. Winst zit er niet meer in: een gat met 103 punten met nummer 1 is schier onmogelijk te overbruggen.

Maar Nice is nog ver.....

Geen opmerkingen: