donderdag 27 juni 2024

Équipe Liturgique

Zaterdag gaat de Tour de France van start.

Het startschot voor het grootste wielerspektakel ter wereld zal in Florence klinken.


Zoals gebruikelijk doe ik mee met Ploegleider.nl. Maar waar ik meestal aan de start verscheen onder de naam IJshal Leiden of IJshal De Vliet, doe ik dat nu met "Équipe Liturgique".

In 2021 ben ik vijfde geworden met 9394 deelnemers. Om deze prestatie te overtreffen, kan ik wel wat hulp van boven gebruiken. Wie weet wordt Équipe Liturgique wel een gezegend team.

Zoals gebruikelijk strijd ik met open vizier en hier is het team, waarmee ploegleider Boissy-Sous-Saint-Yon ditmaal winnaar denkt te worden.

(Klik op het team om deze te vergroten)

De uitleg van de keuze voor de renners van Équipe Liturgique volgt hier. Deze is gebaseerd op de startlijst op kwaliteitsvolgorde op Procyclingstats.com. Als je de eerste 13 renners blind over zou nemen, dan was je bij de start vermoedelijk al vrijwel zeker van de overwinning.
Joop Zoetemelk zou zeggen: "Parijs is nog ver!"
Dit jaar zeker, daar de Ronde van Frankrijk in Nice eindigt.

Gegeven het feit, dat je maar voor 100 punten renners aan mag trekken, moet je lastige keuzes maken. Dit jaar zeker, daar door de vele valpartijen vrijwel geen enkele toprenner een ongestoorde voorbereiding heeft gehad. Alleen Tadej Pogacar ontsprong de dans, maar een Giro d'Italia winnen vergt ook het nodige van je lijf.

Aanvankelijk had ik ook topsprinter Jasper Philipsen in mijn ploeg, maar toen Wout van Aert zich meldde, kreeg die mijn voorkeur. Hij kan tijdrijden en langer meer in het hooggebergte.
Remco Evenepoel heeft sinds de Grand Ballon een streepje voor bij mij, dus deze winnaar van de Vuelta a España in 2022 staat ook in mijn ploeg. Ook regerend Wereldkampioen Mathieu van der Poel, die zomaar het eerste geel zou kunnen pakken, past prima in Équipe Liturgique .
Matteo Jorgenson, winnaar van Parijs-Nice, was in maar inderdaad Mr. Nice Guy. In juli ook?

En dan is er het grootste dilemma: twee jonge Spaanse renners, die elkaar niet veel ontlopen. Juan Ayuso en Carlos Rodriguez. In het algemeen is Ayuso net wat beter en heeft hij een net wat betere tijdrit, maar de laatste keer, dat beide kemphanen tegen elkaar reden, won Rodriguez. 
Daar komt bij, dat Ayuso een ploeggenoot is van kopman Pogacar, dus in dienst van hem moet rijden. Rodriguez heeft een vrijere rol. Ayuso werd al derde en vierde in de Vuelta, Rodriguez vijfde in de Tour.
De ploeg van Ayuso is dusdanig sterk met ook Adam Yates en João Almeida in de gelederen, dat het ploegenklassement ook weer punten op kan leveren.
Mocht ik me nog bedenken, dan wordt mijn Tourploeg:

Derek Gee werd verrassend derde in het door valpartijen ontsierde Criterium du Dauphine, maar vorig jaar werd hij tweede in het puntenklassement in de Giro d'Italia, dus deze Canadees is geen eendagsvlieg.
Sinds afgelopen weekeinde heb ik de kampioenen van Italië, Frankrijk en Spanje in mijn ploeg: Alberto Bettiol, Paul Lapeira en Alex Aranburu
Daar komt de Noorse winnaar van de Baloise Belgium Tour Soren Waerenskjold nog bij. Luca Mozzato is reserve om in te vallen bij de sprintetappes, terwijl Laurens de Plus vorig jaar tiende werd in de Giro d'Italia.
.

Équipe Liturgique is er klaar voor!

Geen opmerkingen: