zaterdag 22 juni 2024

Oranje

Gisteren was ik er vroeg bij. Ik had een trein eerder dan gebruikelijk, zodat ik 20 minuten eerder was om op onze kleinzoons te passen. De oudste kleinzoon werd door zijn moeder naar school gebracht, zodat ik de dag kon beginnen met de jongste voorlezen. 

Na een klein stapeltje prentenboeken werd het tijd, dat zijn pyjama vervangen werd door gewone kleding. Nu is de jongste een tweejarige en een gevleugelde uitspraak is volledig op hem van toepassing: "Twee is Nee!" 
Dit ging ook op bij de kledingkeuze. De voorstellen van opa werden door een veto getroffen. En hoewel hij nog geen verstand heeft van voetbal, liep hij gisteren in geheel oranje kleding rond. Inderdaad, de kleur van Nee-derland. 

Met zijn kleine loopfietsje maakte deze jonge Oranjefan een rondje over de voet- en fietspaden in een groot park in de buurt. Zo kwamen we de ochtend al aardig door. Tegen het middaguur arriveerde oma ook. Om half 1 lunchten we, waarna de jongste aan zijn middagdutje begon.

Ik haalde de oudste in de regen van school, waarna we na een klein uurtje opdrogen thuis in de regen naar het zwembad mochten fietsen. De zesjarige had zijn wekelijkse zwemles.
Bij thuiskomst konden we aan de eettafel aanschuiven voor de wraps met gemengde groente met als toetje yoghurt met aardbeien, waarna we afscheid namen van onze kleinzoons.

Bij aankomst in de Sleutelstad zagen we veel in het oranje gehulde stadgenoten naar "Het Pesthuis" fietsen en wandelen om daar gezamenlijk naar Oranje tegen Frankrijk te kijken.

Thuis bekeek de spannende wedstrijd met wisselende kansen tegen de Fransen. Het bleef 0-0, maar er werd minutenlang gesoebat of de goal van Xavi Simons nu wel of niet buitenspel was.

In mijn jeugd, toen ik bij DIOS in Nieuw-Vennep voetbalde, was dit 100% buitenspel. Maar ja, tegenwoordig moet het hinderlijk buitenspel zijn. Daar kun je uren over praten, en dat is in het land met 18 miljoen bondscoaches dan ook volop gebeurd.
Maar als je objectief naar de wedstrijd keek, dan was een gelijkspel de juiste weergave van Oranje tegen Les Bleues.

Geen opmerkingen: