donderdag 12 september 2024

Langs de rietkragen

Er zijn van die dagen, dat je de slaap niet kunt vatten. Vandaag was zo'n dag. Pas om 3 uur viel ik in een droomrijke slaap om 4 uur later wakker te worden.

Rond half 8 verlieten we de tent op "Fazantenhof". Ada maakte het ontbijt klaar, terwijl ik de tent leegruimde en alles inpakte.
Om half 10 reden we van het natuurkampeerterrein af en fietsten we naar Hollandse Rading en vandaar via de Ezelshoek naar Tienhoven.

Bij de Tienhovense plassen reden we soms onverhard, soms over smalle betonnen platen door dit mooie natuurgebied met trilveen.


Vanaf Tienhoven pedaleerden we langs de Loosdrechtse plassen naar Breukelen, waar we op het terras van Expreszo cappuccino en verse jus d'orange namen met 2 stuks worteltaart. Op het terras zaten veel wielrenners. Een aantal van hen haalde ons in toen we via Portengse Brug en Spengen naar Woerdense Verlaat trapten.

We reden de Hollandse kade op om langs de rietkragen met prachtige doorkijkjes naar Meije te slingeren naast de gelijknamige rivier.


Bij het "Potlood", zoals de watertoren in de volksmond wordt genoemd, reden we over de smalle dam naar Nieuwkoop toe. Op een paar boomstammen langs een grasveld aan de Nieuwkoopse plassen, namen we onze lunch.


Eerst smeerden we onze eigen boterhammen, en na de lunch smeerden we onszelf in, hetgeen achteraf niet nodig was geweest, daar het steeds bewolkter werd onder een vals zonnetje.
Via Zwammerdam en Alphen aan den Rijn hadden we de rustige weggetjes ten zuiden van de N11.

Via de Elfenbaan en park Cronesteyn reden we de Sleutelstad binnen. Bij de Oogstwinkel kochten we nog wat melk, yoghurt en fruit, voordat we op deze winderige zomerdag naar huis pedaleerden. Daar konden we nog even kijken naar het slot van de tweede etappe van de Vuelta a España en de door Alfred Hitchcock bedachte slotetappe op de Alpe d'Huez van de Tour des Femmes.

Zo hard gingen wij niet op onze slotetappe van 72 kilometer langs de rietkragen van waterrijk Holland. In 8 dagen hadden we 432 kilometer weggetrapt, een gemiddelde van 54 kilometer. Daar deden we 28 uur over met een gemiddelde snelheid van 15.41 kilometer per uur. 
Maar ja, over smalle onverharde fietspaden rij je met een fiets met bepakking niet zo snel op de Veluwe.

Geen opmerkingen: