dinsdag 22 april 2014

De sloten van de Sleutelstad

Het mooie Leiden wordt ook wel de Sleutelstad genoemd. In haar wapen tref je dan ook een tweetal gekruiste sleutels aan.

Maar wat zou een Sleutelstad zijn zonder sloten. Nou, ik kan u werzekeren, die heb je te kust en te keur. Vanmorgen heb ik een rondje gelopen langs de sloten in de Stevenshof. Ik was namelijk nieuwsgierig, waar de eend met haar 11 kuikens heen gegaan was, nadat ze op Eerste Paasdag onze tuin had verlaten.

Uit praktische overwegingen beperkte ik me tot de sloten in de Stevenshof. Met deze beperking van het actieradius kwam ik moeiteloos op 10 km hardlopen in marathontempo uit. En dan had ik nog niet eens alle sloten in deze buitenwijk van de Sleutelstad gehad!
Nu speurde ik naarstig naar een vrouwtjeseend met een flink aantal jongen. Deze heb ik niet gevonden. In een sloot langs de weilanden aan de rand van de Stevenshof zag ik een vrouwtjeseend met 3 kuikens. Als het "onze" eend was, dan is het wel erg rap gegaan en de kuikens.

Ik weet het, de natuur is erg wreed. Reigers, ratten en snoeken lusten graag een jong eendje, maar 8 in 2 dagen?
Het viel me trouwens op, dat er vrijwel alleen bontgekleurde mannetjeseenden rondzwommen op de diverse sloten en vaarten. Kennelijk worden er meer eieren uitgebroed.
Het kan heel goed, dat onze eenden ergens tussen het riet verstopt waren op het moment, dat ik langsliep, of dat ze rustig in een andere sloot rondzwommen. We zullen het vermoedelijk nooit meer weten.

Geen opmerkingen: