donderdag 3 april 2014

Smog

Vanmorgen was op de radio het bericht te horen, dat de ons omringende landen maatregelen nemen tegen de smog, die momenteel als een deken van fijnstof over West-Europa hangt. Alleen in Nederland zijn we zeer terughoudend met het nemen van maatregelen.

Stel je voor, dat je net als vorige week bij de nucleaire top het verkeer in de Randstad stil zou meten leggen, nu niet met het oog op de veiligheid van de regeringsleiders, maar met het oog op de gezondheid van de eigen bevolking....

Ik liet me door de grotere concentratie fijnstof in de lucht in combinatie met Saharazand er niet van weerhouden om van mijn trainingsschema af te wijken. Ik fietste naar "Het Kompas", waar ik Ada's fiets ophaalde om er mee naar fietsenmaker Van Vliet te rijden. Een batterij voor de voorlamp moest vervangen worden en de achtste versnelling moest opnieuw worden afgesteld.
Bij de fietsenwinkel kwam ik mijn trainingsmaat Marja van Vliet tegen. Normaal gesproken was dit de tijd, waarop we samen schaatsten in de Leidse IJshal. Na even met haar gepraat te hebben, liep ik naar 't Vogelhoff.
Zo kwam het drukke verkeer op de A4 met de uitstoot van extra fijnstof steeds dichterbij.

Langs de molen liep ik naar Zoeterwoude om via het centrum van dit mooie en gezellige dorp naar de Vrouwenweg te lopen. Ter hoogte van café Cronesteyn kwam ik een tweede trainingsmaat tegen. Joop van Kleef was met zijn vrouw op deze schitterende dag aan het fietsen.
Net als op de heenweg liep ik over het fietspad langs de Vliet achter de voetbalvelden weer terug naar Noord-Hofland, waar ik bij Van Vliet Ada's fiets weer ophaalde na een trainingsloop van ruim 10 km.

Geen opmerkingen: