woensdag 30 april 2014

Volkslied

Voor het eerst in mijn leven heb ik op 30 april gewerkt. Voorheen was het altijd Koninginnedag.

Dat het nu Koningsdag is geworden, daar kan ik me wel in vinden. Maar waarom moet de eerste editie, die op zondag 27 april viel, verplaatst worden naar zaterdag?
Vrijwel heel Nederland is zodoende een vrije dag door de neus geboord. En dat terwijl we het minste aantal nationale feestdagen van Europa hebben!

Ten tijde van koningin Juliana werd Koninginnedag op maandag 1 mei gevierd in de jaren, dat 30 april op zondag viel. Ik kan me dat nog goed voor de geest halen. Met een groep vrienden uit Nieuw-Vennep gingen we op Koninginnedag altijd stappen in Amsterdam en dan kon het gebeuren, dat dwars door de feestende menigte bij het Leidseplein een kleine stoet met rode vlaggen de Dag van de Arbeid vierde. Dat kon gewoon in Mokum.
Maar nu, in deze tijden waarin werkgevers het voor het zeggen hebben, wordt één van de weinige nationale feestdagen opgeofferd ten behoeve van "de economie".
Maar het meest kleinzielig is, hoe we omgaan met Bevrijdingsdag. Slechts eens in de 5 jaar!
Uit protest tegen dit kleinzielige gedoe rond 2 door de neus geboorde vrije dagen in 1 week tijd, stap ik over naar het Frysk Folksliet.

Er zijn aardig wat uitvoeringen te vinden, onder andere van Iris Kroes.

Muzikaal zit het ook een stuk spannender in elkaar dan het Wilhelmus. Er zit een instinker in: op het eind ga je flink omhoog, dus als je niet laag genoeg inzet, haal je de hoogste tonen van De âlde Friezen niet.
Nu heeft het Frysk Folksliet de mooie eigenschap, dat het gespeeld wordt tijdens de Elfstedentocht. Dat is voor schaatsers Koninginnedag en Bevrijdingsdag ineen!
En wie kan dat beter zingen dan Syb van der Ploeg, de zanger van "De Kast", die net als de groep IJVL-ers op 11 februari 2012 de Tocht der Tochten heeft uitgereden.

Daarom besluit ik op deze voormalige Koninginnedag met het volkslied, gezongen door Elfstedenrijder Syb van der Ploeg.

Geen opmerkingen: