maandag 21 april 2014

Gifbekerfinale

Voor een Feyenoorder is er geen mooiere eindstand mogelijk dan dat Ajax na een 5-1 nederlaag "De Kuip" verlaat. Normaal gesproken is de thuisclub dan de winnaar.
Gisteren was de bekerfinale in Rotterdam-Zuid, waarbij er letterlijk en figuurlijk veel vuurwerk op het veld te zien was.


Het vuurwerk uit het Ajax-vak deed zijn werk. Normaal gesproken zou de koploper uit de Eredivisie na het wonderschone doelpunt van Leidenaar Ricardo van Rhijn op rozen hebben gezeten, maar dit keer liep het ietsje anders.

In teamsporten als basketbal en volleybal kan een coach een time-out inlassen, als het even niet loopt. Dankzij de idioten, die zich Ajax-supporter noemen en die er voor zorgden, dat de voetbalelftallen bijna een half uur lang de kleedkamers op moesten zoeken, was bij Ajax de focus weg, terwijl PEC Zwolle zeer gretig het veld weer op kwam.

Dit was te verwachten: de Amsterdammers hebben een erelijst van hier tot ook letterlijk Tokio, terwijl het voor de Zwollenaren "once in a lifetime" was.

In de kleedkamer is de wedstrijd gekanteld en Ajax kwam eigenlijk niet meer in het spel voor. Als de focus eenmaal weg is, dan komt deze ook niet meer terug. De aanstaande kampioen van Nederland had de wedstrijd op het mentale vlak al meteen na de hervatting verloren. Zodoende werd de bekerfinale een gifbekerfinale.

Dit doet niets af aan de prestatie van PEC Zwolle. Zij stonden er gewoon op het moment, dat het moest. Ze piekten op het juiste moment. Dit feest is de Zwollenaren van harte gegund.

Zelf ken ik Zwolle redelijk goed. Eind jaren '70 ging ik regelmatig naar een vriendin in deze Hanzestad. Met Ali Jansen heb ik in het Odeon-theater voor het eerst Flairck op zien treden.

Tijdens fietsvakanties hebben we deze mooie Middeleeuwse stad diverse keren doorkruist, terwijl we ook nog een enkel keertje op bezoek gaan bij een tante van Ada, die woonachtig is in de gemoedelijke hoofdstad van Overijssel.

Kennelijk heeft de ruime nachtrust een positieve uitwerking op de sportprestaties. Met de gebroeders Michel en Ronald Mulder en Lotte van Beek scoorde de Hanzestad ook bij de Olympische Spelen in Sotsji buitengewoon goed. Zwolle beleeft wat dat aangaat een topjaar en is een geheide kandidaat voor het predikaat "Sportstad van het jaar".

Geen opmerkingen: