vrijdag 3 oktober 2014

Optocht zonder Dansmarieke

Leiden is een bijzondere stad en dat geldt op 3 oktober al helemaal. Alles staat in het teken van het ontzet van Leiden in 1574. Tal van tradities komen op 2 en 3 oktober weer volop tot leven in dit enorme volksfeest, waarop de Steutelstad volledig plat ligt.

Een van die tradities is het koraal in het Van der Werfpark. Ada en ik hadden afgesproken om daar naar toe te gaan, maar daar mijn vrouw nog het nodige te doen had voor de Kinderboekenweek op haar school toonde ik mij als bibliothecaris zeer sociaal en kon ik een uurtje langer blijven liggen. Vroeger draaide ik me er mijn hand niet voor om om op tijd op te staan als ik laat naar bed ging, maar nu vond ik het helemaal niet erg om nog een uurtje langer te blijven liggen. Na het traditionele optreden van "The Shoes" op 2 oktober lag ik pas om 3 uur in bed.
Nu vertrokken we om kwart voor 9 naar de Leidse IJshal, waar we samen een schaatsles namen, Ada bij Rein de Haas, een van de deelnemers aan de SIC-cursus van de IJVL, ik bij Marieke van Hoek.
Ondanks dat zij nog behoorlijk jong is, is Marieke een toptrainer. Ze heeft een enorme beheersing van zowel de schaatsen als de skeelers en ze is nog in staat om dat op de gemiddelde schaatser ook.

In een groep van 7 schaatsers kregen we veel verschillende oefeningen om ons weer aan het ijs te laten wennen. Voor mij was het de vijfde keer, dat ik schaatste, voor de meesten was het echter de eerste keer dit schaatsseizoen.
Het slotdeel van deze schaatsles van een uur was echter een paar lastige oefeningen. Zo moesten we uit stilstaand op de smalle ijzers de schaatsbeweging uitvoeren inclusief de bijhaal, waarna we dit 6 rondjes op de buitenbaan moesten doen. Ik kan u verzekeren, dit werkt zeer goed!
Hetzelfde gold voor de bochtentechniek. Stilstaand moesten we pootje-over doen, hetgeen zeer lastig is, omdat je over het algemeen achter op je ijzers staat. Dan glij je achteruit bij deze oefening. Maar de bochten gingen wel beter na deze overstappen.
Als je Marieke bovenstaande droogtrainingsoefeningen stilstaand uit zag voeren, leek het heel makkelijk, maar dat was het beslist niet. Wat dat aangaat was ze een Dansmarieke op de smalle ijzers.

's Middags ging ik met Ada en Ana naar de optocht kijken aan de Witte Singel. Wij gingen dus nog een stap verder dan Fokke en Sukke door met een Spaanse schone naar de 3 Oktoberoptocht te gaan kijken.

Nu zagen we zeer traditioneel behalve veel gaten aardig wat praalwagens, gekostumeerde Leidenaars en diverse muziekkorpsen langskomen, maar die waren allemaal zonder Dansmarieke.

Geen opmerkingen: