vrijdag 17 oktober 2014

Vreemde vogel met een geheimpje

Het waren de eerste gewone schaatslessen voor de buitenschoolse sport en de IJVL, die aan het begin van de Herfstvakantie gegeven werden in de Leidse IJshal.
Na mijn fiets om 4 uur gestald te hebben bij de kunstijsbaan aan de Vondellaan, konden de 60 kinderen en 6 trainers het ijs op. In mijn groepje van 12 kinderen waren er 3, die met een rekje reden. Daar wil ik altijd zo snel mogelijk vanaf, dus we begonnen al vrij snel met de valoefeningen.
Een serie oefeningen rond het thema "Vogels" volgde elkaar in rap tempo op, van Donald Duck tot een vogelverschrikker en van zwevende meeuwen tot kippen, die een ei leggen.

Aansluitend liet deze vreemde vogel de kinderen de clownsstappen doen na hen toegefluisterd te hebben: "Ik wil jullie straks een geheimpje verklappen."
Op een samenzweerderig toontje voegde ik er na deze oefening aan toe: "Nu doen we deze oefening nog een keer, maar dan letten we niet op het been, dat we optillen, maar op het standbeen."
De kinderen voelden toen inderdaad de druk achter op de hiel. Op speelse wijze had ik hen ingewijd in het "achterop zitten".

De meeste kinderen pikten dit snel op, waarna ze ineens sneller gingen schaatsen. Zo win je als vreemde vogel de sympathie van de kinderen.

Bij het uur van de IJVL liet ik de kern van deze schaatsles intact, inclusief het verklappen van het geheimpje: "Maar niet verder vertellen, hoor...."

Geen opmerkingen: