dinsdag 28 oktober 2014

Snelservice

Daar ik niet helemaal gerust was over het slijpresultaat van afgelopen zondag, was ik wat vroeger naar de Leidse IJshal aan de Vondellaan gefietst.

Mijn vrees werd bewaarheid, want als ik wat langere slagen maakte, glibberde ik weg. Ik had derhalve een tweetal opties. De eerste was om snel naar huis te fietsen en het tweede paar schaatsijzers voor mijn kluunschaatsen op te halen, de tweede was om mijn schaatsen bliksemsnel te laten slijpen.
Gelukkig ging net op het moment, dat ik van het ijs af wilde, het licht aan in de winkel van Ooms Sport. Ik klikte de ijzers van mijn Rossignol langlaufschoenen en wandelde naar de winkel toe, waar Marjolein Donkerbroek dienst bleek te hebben.

Dankzij mijn rare bokkensprongen kon ik wel een potje bij haar breken. Zodoende ging zij direct mijn schaatsen slijpen, zodat ik om 5 voor 9 weer verder kon schaatsen. Dat is nog eens snelservice!

Met een twintigtal "Krasse knarren" reden we onze 125 rondjes in piramidevorm. Het schaatsen ging weer lekker. Het tempo lag iets rustiger dan voor de Herfstvakantie. Iedereen kon het goed bijhouden, ook Aad Berg en Hans van der Plas, die er dit seizoen voor het eerst weer bij waren.
Wel merkte ik, dat mijn schaatsen wel geslepen, maar niet gepolijst waren. Het gleed wat minder goed dan gewoonlijk. Maar op zich is dat niet erg: een beetje extra weerstand op zijn tijd is een prima trainingsprikkel.
Na de evaluatie van deze ochtendtraining, die in de kantine met diverse lachsalvo's gepaard ging, liep ik nog even naar de winkel van Ooms Sport. Ik wilde mijn ronding nog even laten controleren. Marjolein plaatste de ijzers in de mal en zei: "Voor een diameter van 23 meter zit de ronding er nog aardig in."
Maar bij het schaatsen gaat het niet om een aardige ronding, het moet gewoon goed zijn. En daar het voor een 200-meterbaan beter is om een ronding van 21 meter te hebben, die ook in mijn andere paar ijzers zit, liet ik deze ijzers achter om die ronding er nu maar in te laten zetten.

De slijpbeurt van afgelopen zondag met de skate sharpener was kortom geen succes. In Katwijk zeggen ze dan: "Een zondagssteek houdt geen week."
Voor deze zondag bleek dat in ieder geval volledig te kloppen.

Geen opmerkingen: