donderdag 16 oktober 2014

De Raad van Elf

Of het nu kwam door de regen, die om half 9 naar beneden kwam zetten, weet ik niet, maar het was vanmorgen een stuk rustiger in de Leidse IJshal dan gebruikelijk. Fietsend naar de Vondellaan zag ik, dat het verkeer op de doorgaande wegen al behoorlijk vast zat.
Ik was de tweede, die het gladde ijs betrad. John Val was al rondjes aan het rijden. Voordat hij les kon gaan geven, kon hij nog net de eerste 5 rondjes van de "Krasse knarren" voor zijn rekening nemen.

Hij werd afgelost door Wierd Wagenmakers. Nu Niels Kerstholt het shorttrackschaatsen op een laag pitje heeft gezet, komt er een plekje vrij in het Nederlandse team. Want zeg nu zelf: welke shorttracker in Nederland heeft meer ervaring als "Us Wierd"?
Nu we het toch over Fryslân hebben: deze prachtige provincie had in Jeen van den Berg een doordouwer, die tot op hoge leeftijd nog hard kon schaatsen. Welnu, wij hebben in de Leidse IJshal iemand rondrijden, die uit hetzelfde hout is gesneden: Fer Vergeer. Hij is al een aardig stukje in de 70, maar hij rijdt rustig mee in het soms pittige tempo en als hij overneemt, dan gaat het tempo nog omhoog ook! Ik zou er blind voor tekenen als ik op die leeftijd nog zo hard zou schaatsen.

We reden de gebruikelijke piramide van 125 rondjes in een peloton van elf man. Nu zou ik in navolging van "Afke's tiental" van Nynke van Hichtum kunnen spreken van "Bert's tiental", maar wie mij een beetje kent weet, dat ik liever spreek van de Raad van Elf.

En ik kan u verzekeren: waar het Nederlands elftal onder Guus Hiddink zeer stroef draait, daar verliepen de aflossingen van dit evenzeer Nederlandse elftal uitermate soepel. Zodoende bleef het tempo van de Raad van Elf behoorlijk hoog.

Geen opmerkingen: