Gisteren zijn wij naar Enkhuizen afgereisd. Nu is dit Zuiderzeestadje sowieso leuk om te bezoeken, maar wij hadden er een bepaald doel bij. De familie Ammerlaan was verhuisd naar dit Westfriese stadje en met een negental vrienden waren we uitgenodigd om hun nieuwe stek te komen bezichtigen.
Het optrekje was nog niet helemaal aan kant, maar het zag er erg leuk uit. Na de lunch kregen we de kans om dit stadje met 368 monumenten eens van een andere kant te bekijken middels een speurtocht door oud Enkhuizen.
Om het wedstrijdelement erin aan te brengen, werden er 2 teams geformeerd: de mannen versus de vrouwen. En zoals gebruikelijk mochten de dames eerst, voordat "de Heren van Enkhuizen" op weg gingen om 34 vragen juist te beantwoorden.
Margriet voerde het vrouwenteam bestaande uit Nel, Sheila, Lotte en Ada aan, terwijl Rob een bij voorbaat tot mislukken gedoemde poging deed om Joep, Tim, Bas, Willem en mij leiding te geven.
Als extra opdracht hadden we namelijk naast het beantwoorden van de vragen ook nog moesten turven, hoeveel maagden van Enkhuizen we met het wapenschild van dit stadje we onderweg tegen zouden komen.
Onnodig om te vertellen, dat dit aanleiding gaf voor veel grappen en grollen.
Zo kwamen we ook in de gevangenis van Enkhuizen. Dit schots en scheve gebouw had enkele merkwaardigheden. De vloer liep scheef, de trap was niet bepaald waterpas, doch het meest merkwaardige was wel, dat waar je normaal juist geld betaald om uit de gevangenis te komen, je hier moest betalen als je naar binnen wilde. Als de Twee van Breda dit eens wisten....
Vlak bij de haven namen we een haring met uitjes. Het wapen van Enkhuizen was herkenbaar aan de drie haringen. Dit stamt nog uit de tijd, dat het prominent aan de Zuiderzee was gelegen en een echte vissersstad was.
Bij de Drommedaris, met 2 jaartallen in de stadspoort, troffen we onze vrouwelijke tegenhangers op een terras. Het was 4 uur en op deze zomerse dag tijd voor een koel biertje.
Ondertussen boog ik me over de vraag over de Enkhuizer Almanak: "In welk jaar is deze almanak voor het eerst verschenen?"
Op de omslag staat 420e editie. Maar betekent dat 1595 of 1596 en is er wel elk jaar een almanak verschenen? Geheel tegen mijn gewoonte in verliet ik het terras om in het kleine Enkhuizer Almanak museum de vraag te beantwoorden. Het juiste jaartal bleek 1595, maar pas sinds 1992 wordt deze uitgegeven in Enkhuizen.....
Eeuwenlang is deze pocket uitgegeven in Amsterdam, later in Haarlem, vervolgens in Apeldoorn en pas sinds 23 jaar in Enkhuizen zelf.
Leuk feitje is, dat de Enkhuizer Almanak van 1992 tot 2006 een marathonschaatsploeg gesponsord heeft met Daniƫlle Bekkering als voornaamste uithangbord.
Voordat we aan de Chinese avondmaaltijd begonnen, werd de uitslag van de puzzeltocht bekend. De mannen en de vrouwen waren exact gelijk geƫindigd. Toch won ik dankzij mijn inzet rond de vraag van de Enkhuizer Almanak de cadeaudoos La Chouffe.
Maar ja, zonder bescheiden te zijn, in Enkhuizen had ik natuurlijk een straatlengte voorsprong....
Resteert de vraag omtrent de maagd van Enkhuizen. Ook hier kwamen de dames en heren precies gelijk uit: 11.
Het was dus uiteindelijk toch een soort Elfmaagdentocht.
zondag 9 augustus 2015
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten