vrijdag 7 augustus 2015

Onderbroekenlol

Er zijn zo van die gespreksonderwerpen, die vrijwel nooit ter sprake komen. Eén van deze onderwerpen betreft het ondergoed. Tot aan de fietsvakantie in Engeland bezat ik een viertal boxershorts met opdruk van de Friese vlag.

Als liefhebber van de Elfstedentocht moet je immers voor je geaardheid uit durven komen. Een Elfstedenschaatser moet niet vies zijn van een stevige portie masochisme, in de volksmond ook wel afzien genoemd.
Welnu, toen ik met mijn vrouw een keer in de Haarlemmerstraat winkelde, zagen we bovenstaand model. Het spreekt voor zich, dat ik er meteen eentje van kocht. Funderwear had wat dat aangaat een gat in de markt gevonden.
Een half jaar later stuitte in tijdens een markt in Vollenhove wederom op deze klassieker. Nu kocht ik er gelijk maar drie. Voorlopig had ik er genoeg.

Nu heeft kleding, die je draagt, de neiging om te slijten. Zo ook deze onderbroeken. Vooral op de plekken, waar je met fietsen over het zadel beweegt, ontstaan na verloop van tijd door het schuren gaatjes, die stilaan groter worden. Op een gegeven moment moet je ondergoed afvoeren.
Nu heb ik de neiging om dat tijdens de fietsvakanties te doen. Het grote voordeel van het afvoeren van kleren is, dat je bepakking steeds lichter wordt. Zo verdwenen er in Engeland een viertal slips, waaronder 2 met de Friese vlag.
"Die koop ik wel weer als ik in Nederland ben", dacht ik.
Een flinke misrekening.
Op internet vond ik alleen maat S en XXL, maar niet gewoon de M. Een mailtje aan een van de bedrijven, die er in handelde, leverde dit antwoord op: "Helaas kunnen ook wij u niet meer aan deze boxers helpen. Deze worden niet meer geproduceerd. Ik hoop dat u ze nog ergens kan vinden."

Tegen beter weten ging ik vanmiddag terug naar GEJO kousenhuis in Leiden, waar ik mijn eerste Funderwear had gekocht. Zij bevestigden mij, dat het goedlopende ondergoed met de Friese vlag niet meer leverbaar was.
Daar ik toch andere boxers moest hebben, kocht ik daar wat Funderwear met andere prints in de wetenschap, dat ik zeer zuinig zal zijn op de 2 overgebleven "Friese vlaggen".

Om ieder misverstand de wereld uit te helpen: dat ondergoed zal ik niet dragen tijdens een eventuele Elfstedentocht. Dat heeft te maken met het materiaal, waarvan het gemaakt is: 95 % Katoen en 5 % Elasthan.
Katoen houdt vocht vast. Daardoor ontstaat kans op bevriezing, waarvan je verraderlijk genoeg niets merkt. Bij schaatsen op natuurijs is het heel simpel: katoen, nooit doen!
Tegenwoordig heb je thermisch ondergoed met windbreker. Met een kwinkslag naar de onderbroekenlol: aan thermisch ondergoed beleef je als schaatser veel meer plezier!

Geen opmerkingen: