woensdag 26 augustus 2015

Met de paplepel ingegoten

Bij de droogtraining van afgelopen maandag werden we fijntjes met de neus op de feiten gedrukt: de ervaren rotten hadden best wel moeite met de door Ald en Esmee Messemaker gegeven duintraining. Het was echt met het mes op tafel om later met de scherpe messen aan de voeten over het ijs te kunnen flitsen.

Toch is er hoop voor de oudere jongeren. Zij kunnen ergens anders hun gram halen om heel wat grammen kwijt te raken. Looptrainster Stans van der Poel (zelf 9-voudig triathlon-finisher en 60+) zegt dat je op je 50ste maar 5% minder goed bent dan op je 20ste.
Leeftijd zegt minder dan leefwijze. Dus als je op je 50ste een beetje meer gaat bewegen, wat minder gaat eten en wat rustiger gaat ademen, dan wordt je conditie snel beter. En als je conditie goed genoeg is (10 kilometer binnen 65 minuten) kun je gaan denken aan de marathon.

"Juist, een marathon", zegt Van der Poel. Ze legt uit: "Als je vijf of tien kilometer zo hard mogelijk loopt, dan kun je dat met een hoge hartslag, in de buurt van je omslagpunt. Je hoeft het immers maar een halfuur tot een uur vol te houden. Loop je echter een marathon in vier of vijf uur, dan loop je veel minder hard. Logisch, want je moet de snelheid veel langer vol houden."
Van der Poel vult aan: "Als je slim traint op marathonhartslag, dan verbrand je vetten én suikers. Je lichaam is bij deze snelheid het best in balans. Terwijl je met korte, snelle afstanden (en een hoge hartslag) voornamelijk suikers aanspreekt. De marathonhartslag is goud waard voor vijftigers die een beetje stress uit hun lijf willen lopen. Of voor vijftigers die wat kilo’s kwijt willen of wat concentratie willen herwinnen."

Dit alles is te lezen op de site van Sportrusten.
Natuurlijk is het goed, als je op gevorderde leeftijd je schade in gaat halen. Maar nog beter is het om het boompje te buigen als het jong is. Je kunt het maar beter met de paplepel ingegoten krijgen!

Geen opmerkingen: