woensdag 4 januari 2017

Kansberekening

Het is vandaag 20 jaar geleden, dat Henk Angenent de vijftiende Elfstedentocht won. Daarna deed de opwarming van de aarde zijn werk en begon het lange wachten op de volgende Tocht der Tochten.

In februari 2012 was het bijna zo ver. De zestiende Elfstedentocht ging toen net niet door, behalve voor degenen, die het op eigen houtje deden en daar nog over schreven ook.

Gisteren en vandaag stonden in de meeste kranten artikelen over de Elfstedentocht.

De kans, dat bovenstaand supporters een longontsteking oplopen of bevriezingsverschijnselen krijgen, is een stuk groter dan die op een volgende Tocht der Tochten. Want daar gaan diverse beschouwingen over. In Trouw was een wat somberder verhaal te lezen dan op Nu.nl. Het meest genuanceerde artikel is van het KNMI.
Dat de kans op een Elfstedentocht door de klimaatverandering afneemt, is zonneklaar. Maar dat er nooit meer een Elfstedentocht komt, lijkt mij onzin. In de jaren '70 werd dat ook gezegd.
Een jaar na deze bijlage van Vrij Nederland volgde een van de koudste winters van de twintigste eeuw, die van 1979. Het was de opmaat van een periode van 9 winters op rij, waarbij je op 1 winter na ieder jaar op natuurijs kon schaatsen.
Het weer een dag of 5 vooruit voorspellen is heel goed mogelijk, maar jaren vooruit, laat staan een hele eeuw? Volgens mijn kansberekening is de kans, dat je de plank misslaat heel groot....

Geen opmerkingen: