donderdag 26 januari 2017

Toch nog Vogelplas


Het is een rare winter. Aan de nachtelijke minimumtemperaturen kun je dat niet zien. Die zien er redelijk normaal uit. Maar de maximumtemperaturen laten een wel heel bijzondere kaart van Nederland zien. In het zuidwesten bleef het de hele dag vriezen, terwijl de rest van ons land in de dooi zat.

Daar profiteerden wij vandaag van. Ik stond net op het punt om naar mijn werk te gaan, toen mijn zoon thuiskwam. Hij had op de Vogelplas geschaatst.
Ik heb terstond vervanging voor mezelf geregeld voor vandaag en morgen en ben naar de Vogelplas gefietst, waar ik een kleine 3 uur heerlijk heb geschaatst. Bij aankomst zag ik Jaap de Gorter en Andrea Landman op het ijs, samen met Paul, aan wiens achterneef "Andere tijden sport" afgelopen zondag een uitzending heeft gewijd. Bij beide takken van die familie is de mentale weerbaarheid ijzersterk: "Wie van jullie wordt er tweede achter mij?"

Met dit drietal en Jaap Kroes reed ik een paar keer heen en weer langs de rietvelden langs de Kniplaan, waar het ijs het dikst is.
Daarna gingen we richting vogelkijkhut. Je kunt niet helemaal rond en bij de vogelkijkhut is het ijs toch wat onbetrouwbaar geworden, maar het ijs aan de zuidkant langs het bos is behoorlijk stevig en kwalitatief goed. Heerlijk hard glijijs.

Na een keer of 5 heen en weer gereden te hebben, gingen we weer voor de vogelkijkhut langs naar de noordkant, waar we ook nog een paar keer heen en weer schaatsten, voordat de andere IJVL-ers het voor gezien hielden.

Zelf ging ik nog een keer naar de zuidkant, waar ik nogmaals 5 keer op en neer reed, voordat ik nog ruim een uur langs de Kniplaan schaatste. Uiteraard kwam ik diverse bekenden tegen, zoals Frank Steenkamp, Cor Hoogenboom en Kees Lelieveld, met wie ik vanmorgen met de "Krasse knarren" in de Leidse IJshal had geschaatst.
De ijsmeester van de Vogelplas kwam ook nog even opmeten, hoe dik het ijs was: 5,5 centimeter. Daar komt vannacht nog wel wat bij, zodat we morgen weer kunnen schaatsen op de Vogelplas.

Als je op natuurijs wilt schaatsen, dan moet je morgenochtend vroeg komen. Door de verwachte maxima van 6 tot 9 graden kan het ijs snel minder worden. Het wordt morgen dus een Vroege Vogelplas.

1 opmerking:

Jana zei

was lovely today indeed! thanks for the grappig& informatief blog :-)