maandag 30 januari 2017

Van Menkenbaan naar IJshal "De Vliet"?

In september 1976 werd aan de Vondellaan de Ton Menken IJsbaan geopend. 40 jaar later is er in de volksmond nog steeds sprake van de “Menkenbaan”.

Hoewel de koelmachines inmiddels ook al 40 jaar oud zijn, beschikt Leiden over goed glijdend ijs. Als recreantenbaan voldoet de Leidse IJshal nog steeds prima.
Het is een bekend gegeven in de techniek, dat naarmate een machine ouder wordt, het steeds moeilijker wordt om aan vervangende onderdelen te komen. Om een kunstijsbaan in de Sleutelstad te behouden trok de gemeenteraad van Leiden in december 2012 € 4.000.000,- uit om de Schaatshal grondig te renoveren.
Inmiddels zijn we 4 jaar en is dat niet gebeurd. De eigenaar van het pand werkte niet bepaald mee. Zodoende werd een alternatief plan gemaakt: een nieuwe kunstijsbaan bij zwembad “De Vliet”. Door de warmtekrachtkoppeling kon er flink op de energiekosten bespaard worden. Met de warmte, die vrijkomt bij het koelen van de ijsvloer, kan het zwemwater verwarmd worden. In juli 2016 kwam dit plan door de gemeenteraad.

Het zou een 250 meterbaan worden met een binnenbaan, die geschikt was voor shorttrack, kunstschaatsen en ijshockey. Tot IJshal “De Vliet” klaar zou zijn, vermoedelijk in 2019 of 2020, zou de “Menkenbaan” open blijven.
In december volgde echter een koude douche. Wethouder Paul Dirkse had anders besloten. Doordat de plannen voor een topsporthal aan de Vijf Meilaan steeds groter en steeds duurder werden, besloot de wethouder om de nieuwe ijsbaan te schrappen ten faveure van zeer veel extra stoeltjes voor met name het basketbalteam van Zorg & Zekerheid.
De schaatswereld stond op zijn achterste benen. Terwijl de vrijwilligers van de Schaatshal naar de omliggende gemeenten gingen om geld los te krijgen voor de 333-meterbaan, werd achter hun rug om de stekker uit het project getrokken.
Binnen een week werd een grote demonstratie georganiseerd om de gemeenteraad te overtuigen dit dwaze plan van wethouder Dirkse weg te stemmen. Doordat er zeer veel vragen bij de diverse gemeenteraadsfracties leefden, wordt pas in april of mei een beslissing over nieuwbouw genomen.
Het ziet er dus naar uit, dat de Schaatshal aan de Vondellaan nog wat langer open zal zijn, hoewel er een drietal bedreigingen is: de verhuurder wil de huur opzeggen, komt de koelinstallatie wel door de milieukeuring in 2018 en tenslotte: hoe lang blijft de koelmachine het nog doen?

Geen opmerkingen: