zondag 8 januari 2017

Nevel op de Vogelplas of de Zilverreigerloop

Het was vreemd, maar onverwachts vroor het vanmorgen in onze regio, terwijl het in de rest van Nederland boven nul was. En dat vlak aan zee.
Toen ik naar Stompwijk fietste voor het lopen van de Meerhorstloop, de gezelligste Nieuwjaarsloop, was het dus genieten. Op veel sloten lag een vliesje ijs, terwijl de nevelflarden boven de zonnige weilanden het beeld nog plaatje maakte. Niet zo mooi als deze foto, die ik van www.weerwoord.be plukte, maar het wintergevoel was weer eventjes terug.
In de weilanden bij de Kniplaan zag ik de eerste zilverreiger van de dag. Later kwam ik er nog 2 tegen in de buurt van Stompwijk.
Van de Vogelplas was niet zo veel te zien. Er lag een deken van nevel over dit kleine meertje. Er omheen had je wel veel beter zicht. Het leek net, of de Vogelplas iets voor ons verborgen houdt. Wellicht staan we binnen een maand weer eens als schaatsers op onze eigen Vogelplas.
Bij de velden van Stompwijk '92 aangekomen, schreef ik me in de kantine in voor de 10 kilometer, samen met Elfstedenmaat Wil Verbeij.

Daar ik de laatste jaren veel gelopen heb en Wil beduidend minder, liep ik vanaf de start op de achterste rij al snel naar voren. De eerste helft van de Meerhorstloop was ik alleen maar aan het inhalen. Wil kon mijn tempo niet bijbenen, maar hij liep ook een keurige vlakke race, die hij in een tijd onder het uur volbracht.

Dat deed ik ook. Met 52.58 kwam ik met nummer 625 als 20e van de 90 deelnemers over de eindstreep. Netto kwam ik uit in ongeveer 47.30. Een goed begin van het nieuwe jaar.
Het meest bijzondere was, dat ik niet één keer ingehaald ben. Normaal gesproken wordt ik na 7 kilometer door Jos Drabbels ingehaald en door Jaap de Gorter in de laatste 100 meter, maar daar deze trainingsmaten afwezig waren, had ik van die kant niets te duchten.
In de tijd, waarop ik op de finish van Wil in een nettotijd van 55 laag wachtte, praatte ik met "Krasse knar" Kees Lelieveld. Hij was vandaag voorrijder bij de 5 kilometer en hij had vanmorgen in de Leidse IJshal geschaatst. Vanaf 9 uur was het er al druk, net zoals het de hele Kerstvakantie druk geweest was.

Zo heeft alle publiciteit rond IJshal "De Vliet" toch nog een positief effect gehad.

Nadat we de eerste lopers van de 15 kilometer van de Meerhorstloop binnen hadden zien komen, fietste ik met Wil naar Zoeterwoude, waar hij naar huis ging, terwijl ik dat ook deed. Vrijdagavond zie ik mijn Elfstedenmaat in "De Meester" in Zoeterwoude, waar dan een Elfstedentochtavond gehouden wordt. Daar mag deze schrijver van schaatsboeken natuurlijk niet ontbreken.


Geen opmerkingen: