zaterdag 28 januari 2017

Natuurijstraining

Na vijfenhalf uur op de Vogelplas te hebben geschaatst, was het toch wel even wennen om in de Leidse IJshal schaatsles te gaan geven op de binnenbaan. Maar als schaatser moet je over souplesse beschikken.
Op de fiets op weg naar de Vondellaan zag ik aan het laagje water langs de kanten, dat de dooi echt had ingezet. Desondanks stond het thema van de training voor de IJVL vast: natuurijs.
Het was druk op de baan. Op de buitenbaan was een gezelschap van een man of 20, die een les in curling kregen. Een harde klap tegen de boarding betekende, dat iemand mis gegooid had. Of kan ik beter zeggen: gegleden?

Op de binnenbaan waren er ongeveer 30 kinderen aanwezig. Naast de vaste kinderen waren er kinderen, die op een clinic van de IJVL waren afgekomen. Van de groep, die ik met Dirk Zwitser onder mijn hoede had, kregen de kinderen een hele serie oefeningen voorgeschoteld, die met schaatsen op natuurijs te maken hadden: rijden met meewind en met tegenwind, onder een brug door schaatsen, maar ook onder diezelfde bruggetjes doorkruipen, elkaar een rondje optrekken, stempels halen bij een toertocht, een stukje klûnen, maar ook hoe je iemand uit een wak moet halen zonder zelf in datzelfde wak te belanden.Het afsluitende spel was een variant op tikkertje met verlos. Er waren 2 tikkers. Wie getikt was ging zitten of liggen op het ijs. Alle andere kinderen waren verlosser. Op hun buik haalden ze de kinderen uit het wak. De helpers konden niet niet getikt worden. Zo kregen de kinderen een lesje in veiligheid. Altijd handig voor als er weer een natuurijsperiode aankomt.

Het was trouwens zeer toepasselijk om het thema natuurijs te behandelen. Het was gisteren precies een eeuw geleden, dat de derde Elfstedentocht verreden werd.

Op 27 januari 1917 won Coen de Koning voor de tweede maal op rij de Tocht der Tochten. Het is desondanks ook een Elfstedentocht, die weinig aandacht in de media heeft gekregen. Waar de hoofdrolspelers van 1997 alle aandacht kregen, was er niemand op het idee gekomen om de hoofdrolspelers van de derde Elfstedentocht op te laten draven....

Geen opmerkingen: