zaterdag 7 januari 2017

Europees kampioenschap

Terwijl sportwethouder Paul Dirkse er werkelijk alles aan doet om de schaatssport in Leiden en omgeving om zeep te helpen, beleeft de Leidse IJshal topdagen. Afgelopen Kerstvakantie was het weer zeer druk bij de schaatslessen voor kinderen.


Afgelopen woensdag was het alweer 20 jaar geleden, dat Henk Angenent de Elfstedentocht van 1997 won.

En waar leerde de winnaar van de Tocht der Tochten schaatsen? Inderdaad, op de voormalige Ton Menken IJsbaan aan de Vondellaan.

Gisteren en vandaag werden in Thialf de Europese kampioenschappen schaatsen verreden. Voor het eerst was er ook het Europees kampioenschap sprint. Vooraf werden IJVL-lid Kjeld Nuis en Kai Verbij uit Hoogmade getipt als winnaar van deze primeur.

Voor de Leidse IJshal volgde een droomuitslag: Verbij was de meest constante sprinter en werd Europees kampioen, Nuis won 2 keer de 1000 meter en pakte zilver. Overbodig om te zeggen, dat beiden het schaatsen hebben geleerd in de Leidse Schaatshal.
En nu wordt de toekomst van het schaatsen in de Leidse regio bedreigd doordat de wethouder van sport gezwicht is voor de lobby van Zorg & Zekerheid, die voor zijn basketballers een topsporthal neer wil zetten met maar liefst 5000 stoeltjes. Kosten? Dit zou zo maar eens 25 miljoen euro kunnen worden. Deze zitplaatsen gaan ten koste van IJshal "De Vliet".

Terwijl de gemeenteraad 5 ton heeft uitgetrokken om actieve sportbeoefening te stimuleren, moet tegelijkertijd de actieve schaatsbeweging plaats maken voor passief naar sport kijken in een topsporthal.

Beste meneer Dirkse, er is in Leiden al een topsporthal en die ligt aan de Vondellaan. Een hele serie topschaatsers ging Europees kampioen Kai Verbij en Kjeld Nuis voor, die allen begonnen zijn als recreant in de Leidse IJshal. Als het aan u ligt, dan komt er aan deze mooie traditie binnen afzienbare tijd een einde, omdat er uit de Leidse regio geen talent zich meer kan ontplooien, terwijl u ook nog eens meer dan 110.000 bezoekers hun schaatsplezier ontneemt.
En u durft zich nog steeds wethouder van SPORT te noemen? Me dunkt dat wethouder van kijksport een betere benaming is.

1 opmerking:

Unknown zei

Je kunt net zo goed schrijven als schaatsen Bert! Top. Trouwens, de wethouder is een tennisser (oud-voorzitter Unicum). Misschien een nieuwe sporthal daar op de banen plannen. Is ook lekker dicht bij het station.