zaterdag 14 januari 2017

Buitenbaan

IJVL-voorzitter Henk Broekzitter had in de Leidse IJshal een schaatsclinic geregeld voor kinderen uit Leiden Zuid-West. Er kwamen 22 kinderen uit alle denkbare landen op af, van wie de meesten nog nooit op ijs gestaan hadden. Er ging een wereld voor hen open.

In het begin was het noodzakelijk, dat zij met rekjes aan de slag gingen. Er reden derhalve zoveel kinderen met rekjes rond op de binnenbaan, dat het voor de reguliere IJVL-kinderen niet mogelijk was om fatsoenlijk les te krijgen. Vooral de snelle kinderen en de kinderen met rekjes zouden elkaar in de weg zitten.

Er was echter een elegante oplossing: Margreet Hetebrij en ik gingen met ruim 20 kinderen naar de buitenbaan. Ook voor hen ging een wereld open. Ze konden veel meer snelheid ontwikkelen en de kinderen, die het pootje over beheersten, konden zich helemaal uitleven.
Met startoefeningen, Steigerungen en glijstarts en veel rondjes rijden vloog de tijd om. Daar we minder uitleg gaven voor oefeningen, hadden we meer tijd om kinderen al schaatsend individuele aanwijzingen te geven.
Op de binnenbaan was dat kennelijk ook gebeurd, want er reden nog maar 2 kinderen rond met een rekje. Zo snel kunnen buitenlandse kinderen zich de basisbeginselen van de schaatstechniek eigen maken. Voor de IJVL en voor de schaatssport kan dit een interessante doelgroep worden.

Geen opmerkingen: